tisdag 27 februari 2018

Polisen börjar med kroppsburna kameror

Poliser i yttre tjänst ska från och med våren 2018 erbjudas möjlighet att bära en kamera som filmar händelser som utspelar sig. Målet är att kameran ska minska våldet mot polisen och att samtidigt ge bevismaterial när händelser ska tas upp i domstol.

Kameran fästes till exempel på bröstfickan. Den polis som bär kameran kontrollerar den också, och när en situation uppstår trycker denne på inspelningsknappen. Eftersom kameran hela tiden är aktiv så förinspelas material 30 sekunder innan inspelningsknappen trycks in. För dig som har en modern tv-box motsvarar det här funktionen time shift, där du kan spola tillbaka i live-tv eller spela in en film från början, trots att du trycker på inspelning mitt i.

Eftersom kameran inte sitter fast monterad omfattas inte en kroppskamera av kameraövervakningslagen utan det är polislagen som reglerar användningen.

– Av integritetsskäl är det enbart den polis som har gjort själva inspelningen som kommer att kunna se det inspelade materialet. Filmmaterial som ska ingå i förundersökningar kommer att begäras ut enligt ordinarie rutiner, säger Anders Hall i polisens pressmeddelande.

Försöken inleds i polisregion Syd och polisregion Stockholm och utvärderas succesift av Brottsförebyggande rådet.

Källa: Polisen inleder försök med kroppskameror

/Christer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar