måndag 1 januari 2018

Årskrönika 2017

Det har blivit dags att traditionsenligt sammanfatta året som gått med en årskrönika i bloggen. Som ni som läser bloggen vet så innehåller bloggen mycket av det som händer i mitt liv på det fotografiska planet, likväl som många tips om saker att fotografera och mycket annat. Så det blir som ett slags årskrönika även för mig själv när jag går igenom vad bloggen har innehållit under året.

Januari började med en bröllopstidning som hamnade i blåsväder då man sa att brudpar som sökte professionell fotograf skulle "Ta en som använder Cannon- eller Nikon-kamera". Vilket förutom alltså var trångsynt även var felstavat. Humor. Vi tipsade om att Chelsea och Tony Northrup startat en podvariant av sina sädningar, vi testade en 8mm fisheye som man utan att överdriva kan säga ger ett nytt perspektiv på omgivningen. I början av januari gick jag också med i den nystartade nyhetssajten DriftZone, något som kom att påverka mitt liv kanske mer än man kunde tänka sig då. Vi tipsade om en serie med Melker Becker, "Om kriget kom", som handlade om försvaret vi hade på 70- och 80-talet, och hur respektive del var tänkt att fungera om fienden kom mot oss. En lyckad fotografering var när jag och kompisen Viktor kombinerade stålullsfotografering med norrsken på himlen. Effektfullt! Det fotograferades bodyscapes och en nykomling i laguppställningen gjorde entré i form av Canon EOS 80D.



Ett ämne som skulle komma att följa oss under första halvan av 2017 var turerna kring bolaget som ägde Mittsverigebanan. Det första som hände var att ägarbolaget begärdes i likvidation av huvudägaren, trots protester från minoritetsägarna. Om man reser är reseföretagens appar mycket bra att ha, vilket vi skrev om. SJ, SAS, taxibolag är exempel på sådana. Regeringen beslöt se över drönarfrågan, något som senare slutade med ändrade regler. Nils Strindbergs sista resa berättade vi om. Strindberg var en del av Ingenjör Andrées polarexpedition. Jag förverkligade en dröm när jag flög en AJS 37 Viggen i Söderhamn. Förvisso i form av simulator, men det var häftigt ändå. Rekommenderas verkligen! Den svenska tryckfrihetsförordningen fyllde 250 år, vilket vi uppmärksammade. I en tid när många människor i världen fortfarande inte kan uttrycka sina åsikter. En av Sveriges största fotografer någonsin, Lennart Nilsson, somnade in vid en ålder av 94 år och sörjdes av många. Några nya objektiv i sortimentet, en vloggare på shoppinghumör, en artikel på DriftZone och en dokumentär om en krigsfotograf fick avsluta januari.



Gatufotopodden kom med nya avsnitt i februari, och vi berättade att Canon var det tredje mest patentsökande företaget i USA. Poddradion Spår är en djupträngande podd om rättsfall där man misstänker att allt inte gått rätt till, vilket vi tipsade om. Ett av fallen som Spår tog upp, det så kallade Kalamarksmordet, kommer att vara aktuellt hela året. Skidåkaren Jon Olsson och fotografen Daniel Rönnbäck åkte skidor i Japan, och Winter Games på Sundsvall Raceway smälte bort. Vi fotograferade sladdande bilar på en is i Timrå kommun. Viggen fyllde hela 50 år i luften och vi konstaterade att det var ett år kvar till olympiska spelen. I slutet av januari drog jag igång en fotoutmaning som kom att visas med jämna mellanrum i bloggen. Att varje dag under 50 dagar ta en bild med 50 mm-objektivet monterat på kameran. Pete Souza lämnade över stafettpinnen som Vita Husets fotograf till Shealah Craighead, som fått uppgiften att dokumentera president Trump. Craighead hade tidigare erfarenhet av jobbet sedan några år med George W Bush. Hemsidan uppdaterades med nya bilder, och vi gjorde en historisk återkoppling på upphovsrätten. Försvarsmakten bad jägarna på Öland att hålla ögonen öppna efter spioner, Triggertrap stängde ned verksamheten, oturligt nog för oss som köpt deras produkt, och flygsäkerheten med drönare blev åter aktuellt när en stor drönare var bara en meter ifrån att slå ner på en tävlande skidåkare. Fler bilder från iskörning och en rapport om att yrkesutbildningen i Gamleby skulle läggas ned. I Croaker, Virginia står 43 presidenter på ett fält, i form av skulpturer. Ett av årets mest annorlunda uppdrag var att dokumentera skador på ett par händer, för ett försäkringsärende.



I mars presenterade vi ett nytt samarbete, där jag och Cilla Modell hittat ett sätt att samarbeta med en lokal butik som hyr ut fest- och maskeradkläder. Magnus Wennman vann en klass i World Press Photo, och jag visade bilderna 21-30 i min 50x50-utmaning. En frilansfotograf misshandlades av en grupp personer i Rinkeby, och HD friade en konstnär som målat av ett fotograferat porträtt av Christer Pettersson efter en utdragen tvist. Rockabillybandet Small Town Pimps återförenades och smygstartade med en konsert för en musikförening. Vi levererade film och stillbilder förstås. Gymkhana Drift storsatsade på att asfaltera Östersunds skidstadion, vilket man släppte som nyhet i mars. Efter att ha tittat på upphovsrätten historiskt tidigare tog vi idag en titt på hur den ser ut idag. Jag reste till Paris för att möta våren. Och att jobba.



Magnus Wennman blev historisk i Årets bild när han vann sju av 14 klasser. Vi funderade lite på hur kraven för ackrediteringar förändrats och hur det följt förändringen från gammelmedia till modernare sätt att konsumera nyheter. Jag träffade två nya modeller, Anna och Ann-Sofie, som jag skulle få anledning att träffa fler gånger under året. Som en fortsättning på upphovsrätten så berättade vi i detalj vad Creative Commos går ut på. Jag kom hem från Frankrike och packade om väskan och åkte på en fotoresa till Kraków i Polen. Besök i Auschwitz och saltgruvan i Wieliczka var självklara delar. Det var dags att visa upp avslutningen på 50x50-utmaningen som slutade med Eiffeltornet och ett glas champagne i Épernay. Istället för att bryta mot upphovsrätten tipsade vi om ställen där man kan hitta royaltyfria bilder. Modellen Zanie Thompson dödades av ett tåg under en fotografering i Navasota, Texas. Ett ärende tog mig till Stockholm, där jag strövade omkring i det vackra vädret och besökte ett museum. Mars avslutades med ett inlägg med bilder från Paris.



I april drog vi igång med ett söndagstips om Armémuseum i Stockholm, som nyligen återbesökts. En man fick rätt dryga böter för att ha stört fågellivet med en drönare. En första omgång bilder från Kraków visades, med bland annat Schindlers välkända fabrik. Fotosidans podd kom med ett nytt avsnitt, vilket jag tror fortfarande idag är det senaste. Utgivningstakten är tyvärr något ojämn. SVT sände en serie om fågelskådning, "Det stora fågeläventyret", vilket innehöll mycket foto. Tekniska tips om att styra betraktarens blick med fokus och ett söndagstips om att dokumentera det vanliga var två exempel på saker vi skrev om som är så självklara att man ibland glömmer bort dem. En bildserie från saltgruvan i Wieliczka var en försmak för er som inte varit där, en mycket intressant plats. Vi tittade på mer teknik, där vi använde blixtens zoom för att förändra ljusbilden på motivet. Det blev påsk, som vi önskade var glad för alla läsare, och SVT skrev på ett klantigt sätt att det var klartecken för kameradrönare, vilket det inte var. Det hade lämnats in ett förslag på att lätta upp reglerna, som i så fall skulle komma att träda i kraft 1 augusti. Rapidremmar, bu eller bä? var titeln på ett inlägg där vi tittade på olika för- och nackdelar med nämnda remmar. Ett söndagstips om Notre-Dame de Paris levererades, tillsammans med en förklaring att Notre-Dame i sig självt inte är namnet på kyrkan i Paris. Det är en benämning på alla kyrkor som är helgade till jungfru Maria. I ett bildinlägg visades bilder från Auschwitz I och Auschwitz II Birkenau. Gripande bilder som ändå inte ger en full uppfattning om vad man kände när man stod där. Ett ämne som är mig kärt och som jag gärna återkommer till är vikten av att ha backup på sina bilder. Bilder från ett bodyscape-projekt visades, där mantrat "Reveal and conceal" upprepades. Avslöja det du vill visa med ljuset och dölj det du vill dölja med skuggor. Ett söndagstips från Louvren, som under några år efter Da Vinci-koden var Paris populäraste turistmål med 7,3 miljoner besökare. Vi pratade om värdet av analog utrustning, där många överskattar sentida analoga kamerors värde. I en diskussion om hur man gör för att inte fastna i utvecklingen av sitt fotograferande tog vi upp ett antal sätt att få kritik på sina bilder. Lantmäteriet är ny handläggare för spridning av flygbilder. För du vet väl att du inte får sprida bilder som är tagna i luften, oavsett om de är tagna från flygplan eller drönare?



SHRA Sundsvall presenterade i maj schemat för säsongens frikörningar och Mattias Klum intervjuades i Sveriges Radio P1. Vi visade och förklarade var begreppet Molotovcocktail kommer ifrån, med Anna som modell. Jag träffade tre tjejer för att plåta en hel dag och först ut på bilder därifrån var Anne-Sofie. Söndagstips om Eiffeltornet och en fråga till dig som läsare om du uppgraderar firmware i din kamera när det kommer en ny. Valborgsbilder avlöstes av fler bilder från vår heldag, denna gång med Anna-Karin som modell. Small Town Pimps gjorde sin första publika spelning i återföreningsturnén på Club Deströyer i Sundsvall. Vår serie med tips från Paris fortsatte med den största och mest välkända av triumfbågarna i Paris. En fotograf i den amerikanska armén dog i en olycka i Afghanistan, endast 22 år gammal. Hon dokumenterade sin död, i olyckan som även krävde fem afghaners liv. En kort genomgång av reglerna i drifting avlöstes av en grupp prominenta fotografer och andra bildmänniskor som krävde en nationell plan för bevarandet av det fotografiska kulturarvet. Vi pratade om integritet, där en kvinna diskrimerades när hon sökte ett jobb på grund av att hennes fritidsintresse. Rätt eller fel? En rejäl genomgång av kamerans autfokussystem kom som resultat ur en diskussion om actionfoto och autofokus. Sist ut med bilder från träffen med tre modeller var Anna. Ett söndagstips handlade om Place de la Concorde i Paris. Jag blev uttagen till Riksfotoutställningen, amatör-SM i foto, vilket var mycket glädjande. Den 25 maj, på dagen 296 år efter den verkliga händelsen, skrev jag som slaget vid Selånger. Det kom att bli det populäraste inlägget i bloggens historia, med över 5300 visningar hittills. I inlägget blandades nytagna bilder på platserna i Sundsvall där slaget stod, med arkivbilder från Armémuseum som visade karolinerna och deras utrustning. Inlägget följdes ett par dagar senare upp med berättelsen om när Galtströms Bruk brändes. Det var folkrace i Timrå och vi bjöd på ett söndagstips från Hemsö Fästning i Härnösand. Maj avslutades med en reflektion om hur duktiga Ljusdals Fotoklubb varit att knyta upp ungdomar till verksamheten.

Åkroken, där delar av Slaget vid Selånger utspelade sig 1721.


Juni började med motorfoto. Dels var det årets första frikörning på Sundsvall Raceway, och dels var det den årliga cruisingen i Sundsvall. Många fina bilder av olika delar av bilintresset blev det av den dagen. Vi besökte också veteranmarknaden på Bergsåkers travbana, där det förutom delar och annat till försäljning även fanns många fint renoverade klassiker att titta på. Ett bildinlägg visade bilder från driftingen på Sundsvall Raceway. Vi berättade att mässan Photokina blir årlig och att det den 9 juni var 10 år sedan ostindiefararen Götheborg kom hem från sin långa resa från Kina och hem till Göteborg. Bilder från cruisingen och en mediakändis som poserade topless på sina bröllopsbilder avhandlades. Det kom oroande nyheter om vad som tillåts i bagaget när man flyger. Ett rejält söndagstips om Kraków och så berättade vi om en fräck kupp mot pressrummet under en konsert med Zara Larsson, där kameror och datorer för stora värden stals. Vi önskade glad midsommar och sedan gjorde jag ett inlägg där jag berättade varför det är viktigt för fotografer att hålla sin kropp i trim och ha bra kondition. En rejäl grävning i arkivet gav några bilder från 1999, när jag besökte en terrängkörning i skogarna utanför Ånge. Jag reste till Stockholm för att se ungdomsidolerna Guns n Roses, men där fick ju kameran såklart inte följa med. Jag besökte mitt första Gatebil-event på Mantorp Park utanför Linköping, vilket var både roligt och intressant. I slutet av juni kom beslutet många tagit för givet, att reglerna för kameradrönare lättas upp från och med 1 augusti. Juni avslutades med funderingar på hur man bäst kombinerar FM-radio, mobiltelefon och kom.radio med skydd för öronen när man är på tävling.



Juli körde igång med bilder från Gatebil och information om mitt besök hos Wild Medelpad, en plats för skådning av vilda djur, främst björn, utanför Ånge. Tyvärr blev inte mitt besök så givande när det gällde de stora vilda djuren, men trevligt ändå. Det blev äntligen klart med nya ägare till Mittsverigebanan och säsongens verksamhet kunde äntligen ta sin början. Makrosläden var en lite okänd pryl i sortimentet som fick en presentation. Säpo grep två män misstänkta för att under en längre tid ha tagit sig in på skyddsobjekt och fotograferat dessa samt lagt ut bilderna i sociala medier. Jag berättade mer om hur strömförsörjningen går till när vi övernattar i vår övernattningsbil, där solceller är huvudkälla för ström. Ubåtar är ett kärt ämne för mig, och i juli kom nyheten om att man under sjömätningar i Gävle hamn stött på ett objekt som inte kunnat förklaras på annat sätt än en främmande ubåt. Ett söndagstips om Auschwitz blev en mindre historielektion, med slutsatsen att vi aldrig får glömma vad som hände där. "Pojken i randig pyjamas" var ett filmtips i direkt anslutning till söndagstipset. Gripande film som finns tillgänglig på Netflix. Vi visade bilder från SM/RM i Sundsvall, en härlig tävlingshelg som tyvärr avslutades med ett rejält regnväder. Jag fick sällskap med min modell Claire som var på besök i Sundsvall och åkte upp till Västanåfallet, där vi tog en hel del bilder. Vi funderade lite på vad kameraväskan innehåller och vad man verkligen inte vill leva utan. Jag och modellen Linnea Z åkte till Bureplatsen i solnedgången, vilket gav fina bilder och var inledningen på ett nytt samarbete. Inom driftingen blev helgen på GTR Motorpark i Eskilstuna och tävlingen Drift GP en riktig höjdare. På hemmaplan kom Bus1 som ersättning för det nedlagda Onsdagsbuset på Mittsverigebanan. Samma koncept som tidigare, och människorna bakom var samma men nu drev de verksamheten helt i egen regi. Nikon fyllde 100 år och den amerikanska flygmyndigheten TSA släppte ett pressmeddelande om att all elektronik större än en mobiltelefon ska röntgas separat.



De efterlängtade nya reglerna för drönare började gälla i augusti. Vi berättade i samband med det om ett fall där en man anmält en granne för just drönarfoton, där brottsrubriceringen var ofredande alternativt kränkande fotografering. Jag träffade modellen Anna för en fotografering vid en spegeldamm. Ett bloggarpar skadade en fotograf så till den milda grad att de dömdes att betala en miljon kronor i skadestånd till fotografen. Det gick inte länge efter att reglerna om drönare lättats förrän det kom rapporter om att drönare stört flygtrafiken. Bland annat fick flygtrafiken vid Arlanda stoppas ett antal gånger på grund av detta. Bus1 på Mittsverigebanan fortsatte och jag reste ända till Kalix för att se en tävling i Kalix Motorklubbs omtalade velodromkurva. I söndagstipsen var saltgruvan i Wieliczka ett varmt rekommenderat tips. Under en throwback Thursday tittade vi på bilder på Curt Göranssons lastbilar, tagna på en mässa 2001. Jag presenterade också lösningen på mina funderingar om hur man skyddar öronen samtidigt som man har möjlighet till kommunikation när man är på motortävling. Ett intressant klipp på Youtube visade hur det kan se ut när fyra fotografer träffar samma modell, klädd på samma sätt och fotograferar på sitt sätt, och hur olika resultatet kan bli. Vi berättade att kryssaren USS Indianapolis återfunnits efter 72 år på havets botten. Linnea Rheborg, fotograf och dotter till komikern Johan Rheborg, fick en åtråvärd praktikplats hos Getty Images. I söndagstipsen stannade vi till på Flygmuséet F 21 i Luleå, där det förutom många fina flygplan fanns en imponerande kamerautställning. Detta då flygspaning alltid var en stor del av flottiljens uppdrag. Vi besökte Gymkhana Drift i Östersund, ett riktigt höjdarevent med många tusen åskådare. Augusti avslutades med att vi mindes att det var 20 år sedan prinsessan Diana dog i Paris, i en olycka delvis orsakad av paparazzifotografer.



I september var det dags att rigga actionkameran då min son fick tillfälle att vara medåkare i en driftingbil. Mycket roligt och uppskattat skulle det visa sig. Vi informerade och varnade om att älgjakten skulle starta i landets norra delar. Vi uppmärksammade att det var 50 år sedan högertrafikomläggningen, tittade på bilder från Drift Matsuri på Sundsvall Raceway och konstaterade att det fanns intresse från olika håll för mina bilder från olika driftingevent. Peter Engman, fotograf och hemvärnssoldat, fick chansen att fotografera under den jättestora militärövningen Aurora 17. Vi berättade om den nya dubbla rapidremmen som vi fått in i sortimentet. Efter att ha varit slutsålda en tid återkom alla våra objektiv i sortimentet. Paul Hansen lanserade en ny bok och en utställning. Västanåfallet är en plats jag gärna återkommer till, och även i år var fallet ljussatt en kväll i september. Tyvärr var jag bortrest då, men ett söndagstips var det klart värt. Jag åkte till Oslo i ett ärende, och fick även lite tid att gå omkring i stan och fotografera. Har man kameran med sig så kan man slå ihjäl tid nästan var som helst. Till och med i Norge. De sista driftingeventen med större tävlingar som besöktes var finalen i RM på GTR Motorpark i Eskilstuna och finalen i Gatebil Drift Series och SM på Mantorp Park. Jag började smida planer för vintern. På grund av förseningar i leverans av rekvisita har tyvärr inga av dessa idéer ännu förverkligats. Men det kommer... Jag längtade tillbaka till resan till Egypten 2016 och vi med motorintresse nåddes av den tragiska nyheten att ikonen Hasse Dahlbäck gått bort, endast 58 år gammal.



Oktober började med en diskussion kring slutartider vid actionfoto. Ska man använda långa eller korta slutartider för att på bästa sätt visa vad som pågår i en bild med rörelse? Min egen åsikt i frågan är klar, men i inlägget tar vi upp olika alternativ. I ett inlägg presenterar jag vad jag anser är de mest basala grunderna i studiofotograferande. Hur ska du ställa in kameran och blixtarna för att över huvud taget få bilder? Vi startade en ny serie med restips, där målen var de olika platser där Game of Thrones filmas. Först ut var Dubrovnik, som är verklighetens King's landing. Resan till Oslo blev ett söndagstips. Vi berättade om den vita älg som under en tid funnits i Arvika och som lockade fotografer till platsen. I Kanada överväger man att gå i motsatt riktning mot vad vi gjort i Sverige, nämligen att förbjuda drönare. Orsaken sägs delvis vara att drönare används under jakt för att hitta vilt, vilket anses som oetiskt. Den 15 oktober mindes vi att det var 100 år sedan Mata Hari avrättades, anklagad för spioneri. Det blev en sista resa till GTR Motorpark för drifting också, i säsongsavslutningen på deras verksamhetsår. Swedish Air Force Historic Flight, som bland annat flyger världens enda flygande Viggen, gav positiva nyheter för 2018, där målet är att få ännu en Viggen i luften. Min goda vän Ann-Marie Stålgren uppmärksammades i lokaltidningen, och det var bland annat hennes arbete med en fotobok om Söråker som uppmärksammades där. Utvärderingar efter säsongen kom slag i slag, där allt ifrån övernattningarna i vår övernattningsbil till dubbelremmen för två kameror gicks igenom och det funderades på förbättringar. Det var också 36 år sedan ubåten gick på grund i inloppet till Gåsefjärden i Karlskrona, och Sverige stod i centrum av världens medier. Terry Richardson anklagades för sexuella trakasserier och förlorade uppdrag. Det presenterades förslag på nya regler för drönare, där man både lättar och skärper reglerna som gällde innan. Dessa regler beslutades och börjar gälla idag, 1 januari 2018.



Tips om hemmastudios fick inleda november i bloggen. Fotografen Joe Edelman har en exemplarisk hemmastudio som grund i sin verksamhet som han visar i ett klipp på YouTube. Jag bokade en helg med modellfotografering, där två modeller besökte mig på fredagen och en annan på lördagen. Två dagar av roliga stunder med många fina bilder som resultat. I oktober genomförde jag en fotografering i halloweentema med ett gäng roller derby-tjejer, och bilderna visades upp i bloggen i början av november. En riktigt rolig produktion. Jag var på en större fest för att dokumentera gäster och musikalisk underhållning. Mycket trevligt och en resa bakåt i tiden, då en gammal ikon stod på scenen. Det ryktades om en ny serie med Melker Becker, där ämnet lär ha med hemligheter och/eller militaria att göra. Jag tog mig en funderar på vad jag behöver investera i när det gäller studioprylar. Mer om det längre fram. Vi berättade om att det var 60 år sedan en polsk pilot tog sin MIG-15 och landade i Veddige och sökte politisk asyl i Sverige. Det var självklart jobbigt för Warsawapakten att ett av deras topphemliga plan fanns i ett annat land, och Sverige lovade transportera planet till Stockholm för vidare transport till Polen. Dock passerade man Malmen i Linköping, där planet i största hemlighet undersöktes. Piloten fick stanna i Sverige och hans vidare öden är okända. Det visdes bilder från min session med Emma, en av de två jag berättade om tidigare. Vi som gör DriftZone var på en gala i Trollthättan och fick där motta pris som årets media inom motorsport. Mycket roligt tycker jag! Funderade vidare på teman för fotograferingar och har beställt ytterligare rekvisita. Det blir en hektisk tid när allt ramlar in och ska falla på plats. En dansk fotograf dömdes för att han haft sexuellt umgänge med en minderårig modell. Själv uppmuntrar jag alla modeller att ha med sig en vän till fotografering, det är bra för all då det förutom att höja säkerheten för modellen även minskar risken för svartsjuka i något led. Den 16 november var det inte bara min sons födelsedag utan även 30 år sedan den stora tågolyckan i Lerum där nio människor omkom. Vi berättade om en ung kvinnlig fotograf i Vietnam under kriget, och att Joakim K E Johansson bytt namn på sin populära podd från Gatufotopodden till Se Bilden Podd. Jag visade upp bilder från dubbelplåtningen i början av månaden, där jag provade bodyscapes med två modeller för första gången. Det blev många betaluppdrag i slutet av månaden, vilket ger mindre tid för bloggande och oftast kan man inte visa bilderna för andra än sin kund heller. Vi slutade där vi nästan började månaden, med bilder från Halloween-temat med Sundsvall Demolition Rollers.



I december började vi med att berätta om en fotograf som stämde artisten Bruno Mars. Mars hade olovligen använt en bild på sig själv som fotografen ägde rättigheterna till. Ett söndagstips berättade om Teknikland i Östersund, ett på alla sätt levande museum som är väl värt ett besök. Jag pratade lite om att vi bakom Fotofyndet är hängivna fotografer och inte bara säljer saker som har med foto att göra. Capture One fick en del kritik i forum på grund av sin prissättning. Vi tittade tillbaka till en tävling på Sundsvall Raceway för 10 år sedan, dvs 2007. Fotografen Jason Lanier gjorde en video om att fotografera med en billig kamera och ett billigt objektiv. En riktigt bra video som även handlade om vikten att hitta rätt platser att fotografera. Vi berättade om en kvinna som tillsammans med sina kompisar skojade och tog en selfie med en man som var så berusad att han sov. Kvinnan hålls sedan dess mot sin vilja kvar i Dubai. Vi satte ihop ett porträttfotopaket i webbutiken, ett paket för den som vill börja att utforska porträttfoto med lättarbetade speedlights. Karl Ransell var en banbrytande fotograf, anställd på Svenska Dagbladet från 1913. Hans livsverk räddades i sista sekunden efter hans död. Det blev dags att göra en ny fotokalender och att dra upp lite fotoplaner för 2018.  Vi berättade att kameratillbehörsmärket vi sålt i många år, YongNuo, fick bra betyg i ett test av blixtar i en svensk tidning. Vi berättade om fotopodden med det träffsäkra namnet Fotopodden och kom med en del filmtips för fotografer i mellandagarna. Jag kom att fundera på att man borde vara ett team när man ska fotografera olika teman, var och en med olika specialitéer och som hjälps åt att dra. Det blev också ett par tips om fotografer som lever det fria livet och bor i ombyggda skåpbilar, för att leva billigt och för att kunna bo där bilderna finns och kunna nyttja ljus- och väderförhållanden på bästa sätt. Likt tidigare år så fick året avslutas med en önskan om ett gott nytt år.



Under året blev det totalt 378 inlägg i bloggen, vilket är mer än ett om dagen i genomsnitt.

Vi hoppas såklart att du vill fortsätta att följa bloggen och se var den tar vägen under 2018!

/Christer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar