fredag 19 maj 2017

Att bli kompis med sin autofokus

Diskuterade autofokus med några fotovänner häromdagen. Vi pratade en del om problem med att få actionbilder skarpa och ganska snart tyckte jag att en viss ovilja att ställa om sin kamera kunde skönjas.



Vi landade i ett samförstånd om att för att kunna ta actionbilder, i exempelfallet var det ungdomar som åkte skateboard i en ramp, så måste man känna sin kamera väl. Vi var några som såg på actionbilder på ett sätt och några på ett annat sätt, men gemensamt för båda dessa var ändå att autofokusens funktion är kritisk för att bilderna ska bli bra.

Det första vi måste göra är att titta på autofokusens olika lägen. Här med Canon och Nikon-benämningar.

One-Shot AF (Canon)
AF-S (Nikon)
Autofokus för en bild. För att ta ny fokus måste du släppa upp knappen och trycka ned den igen.

AI Servo AF (Canon)
AF-C (Nikon) 
spårning av motiv som rör sig. Användbart på bilar, djur, sport, mm där man hela tiden har motiv som rör sig.

AI Focus AF (Canon)
AF-A (Nikon)
väljer automatiskt mellan stillastående (One-Shot AF / AF-S) och rörliga (AI Servo AF / AF-C) beroende på hur kameran uppfattar att motivet rör sig. På Nikon är detta grundinställningen.


Sedan har vi AF-området. Det kan man säga är sättet man sätter skärpan i sidled, eller hur man använder sina fokuspunkter.

Automatiskt val (Canon)
Automatisk AF (Nikon)
Här används alla fokuspunkter och kameran söker själv efter ett ställe att sätta skärpan. Fungerar både på stillastående och rörliga motiv. Här har man väldigt dålig kontroll på hur och var kameran sätter skärpan, så den här använder vi endast i speciella undantagsfall. Ett flygplan på en i övrigt klarblå himmel kan vara ett sådant fall.

Enpunkts-AF (Canon)
Specifik AF-punkt (Nikon) 
Här väljer du själv endast en punkt och kameran jobbar endast med denna för att hitta skärpa. Fungerar både på stillastående och rörliga motiv, men det kan vara svårt att träffa på det rörliga motivet om du har inställningen AI-Servo (Canon) eller AF-C (Nikon).

Expandera AF-omr (Canon)
Dynamiskt område (Nikon)
Du väljer fortfarande en punkt som du vill jobba med, men här är även punkterna runt om din valda punkt också aktiverade och beredda att ta över. Avsett för rörliga motiv och fungerar bra med AI-Servo (Canon) eller AF-C (Nikon)

3D-fokusföljning (Nikon)
Här kan man säga att kameran själv söker efter ett motiv som liknar det du först satte fokuspunkten på, och sätter skärpan där. Fungerar med AF-C (Nikon). Canon har inget som jag kan tolka som motsvarighet till denna.

Varför är det här ens intressant då? Jo, för att många fotografer använder en metod vid stillastående motiv som går ut på att man siktar med mittenpunkten mot motivet, trycker ned avtryckaren till hälften och komponerar sedan om bilden som man vill ha den. Snabbt och enkelt tycker många. Känns det igen? Problemet är bara, att om du har en actionbild på en bil, cykel eller fågel, så kan du inte komponera om bilden. På den tiden det tar har objektet flyttat sig för mycket, så du kan aldrig garantera att du får rätt fokus. Så den metoden kan vi helt enkelt glömma. Det vi däremot kan göra, är att flytta den aktiva fokuspunkten så att den hamnar rätt efter hur vi vill komponera bilden. Prova att flytta runt den och se hur man gör och hur det påverkar bilden. Sätt den i gyllene snittet och långt ut nära bildens kanter.


En punkt

Ett område med punkter omgivande en vald punkt

En zon ute vid bildens kant

Kameran väljer automatiskt en av de totalt 65 punkterna.

Att lära känna sin kamera är viktigt.

Hör gärna av dig med egna erfarenheter!

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar