söndag 12 februari 2017

Söndagstips: Viggen-simulatorn på F 15 i Söderhamn

För en tid sedan provade jag Viggen-simulatorn på fd Hälsinge Flygflottilj F 15 i Söderhamn. Simulatorn är modern och uppbyggd kring framdelen av en AJS 37 som var stationerad på F 15 som 15-26. Den flyttades i och med flottiljens nedläggning till F 7 Såtenäs som 7-76 och sedan till F 10 Ängelholm som 10-76, innan den åter hamnade på F 15 för att bli simulator.

Vi var tre personer som bokat samtidigt, tiderna direkt efter varandra, och var på plats i god tid innan. Instruktören Per tog hand om oss och visade planscher med kontroller och instrument, och gav en första försmak. Därefter var det dags att krypa ned i förarplatsen i Viggen och spänna fast sig. Här följde åter en genomgång av reglage och instrument, och för att göra det möjligt att ta in för en novis så höll vi oss till ett minimum. Gas grundmotor och efterbrännkammare (EBK), landställ, luftbroms, styrspaken givetvis och trimning för att flyga rakt. Instrumenten var främst höjdmätare, fartmätare och instrumentet som visar hur man ligger i luften både i längdaxeln och i rollplanet.

Starten skedde från F 15 och efter starten frågade instruktören var jag kom ifrån, så styrde vi upp mot Sundsvall. En kort och lyckad mellanlandning på Sundsvall-Timrå flygplats, start igen och sedan vidare upp mot Östersund. Efter ett varv där över staden och ett varv och landning på gamla F 4 så var flygtiden över. Vi hade valt en halvtimme, det finns även möjlighet att boka en timme, men sanningen att säga så var man ganska mör efter en halvtimme. Om man har en bit att resa och vill nyttja tiden bättre så kan det kanske vara idé att boka en halvtimme, vila en stund och sedan köra en halvtimme till.

Jag är mycket nöjd, både för egen del och för mina reskamraters del. Vi var mycket nöjda alla tre. Det man slås av när man besöker F 15 Flygmuseum är det engagemang som personalen visar. Man berättar gärna och länge om allt möjligt. I somras fick vi lyssna till en fd pilot som berättade massor av sin egen historia och om hur han hamnade i Söderhamn och attackflyget och mycket annat. Denna gång fick även höra en del av vår instruktör, men jag kom också i samspråk med en man som berättade mycket om våra flygbaser, vägbaser och BAS 60/BAS 90-systemen. Mycket intressant. Jag har besökt en del muséer i Sverige och även i England, men jag har aldrig träffat på sån engagerad personal som i Söderhamn. Reser man dit tillsammans har man dessutom gott om tid att gå omkring i muséet när kompisarna flyger.

Simulatorn kostar 350 kr för en halvtimme, 700 kr för en heltimme.

Både simulatorn och muséet får mina varmaste rekommendationer!

Mer information på http://www.soderhamnflygmuseum.se/






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar