tisdag 14 februari 2017

Alla hjärtans dag

Idag är det Alla hjärtans dag, eller Valentines day som den heter på engelska. Det är den dagen när man ska visa uppskattning för sin käresta lite extra mycket. Det säljs rosor och andra blommor som aldrig förr och många köper presenter med hjärtan på.

Namnet Valentines day kommer från firandet av helgonet Valentinus inom den katolska kyrkan, som pågått sedan slutet av 400-talet. Exakt vem Valentinus var råder det oklarheter om, då det finns flera olika martyrer med namnet under 200 och 300-talet.

Under medeltiden uppstod en koppling till romantik och kärlek. Möjligen uppstod denna genom en föreställning om att många fåglar söker upp sin partner just i mitten av februari, vilket i sin tur ledde till att både pojkar och flickor sades fundera på vem som skulle bli deras Valentin, som de skulle hålla ihop med ett år framöver. Liknande traditioner i Sverige har skett under pingsten, snarare än i februari. Firandet i Sverige tog fart under 1960-talet, främst med amerikansk kommersiell förebild. Enligt en rapport från Svensk Handel 2012 firar 56% av svenskarna Alla hjärtans dag.

/Christer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar