måndag 31 oktober 2016

Projekt Rifo 2018 påbörjat

Som jag tidigare berättat om så har vi i Sundsvalls Fotoklubb fått äran att arrangera Riksfotoutställningen 2018. Det är ett ganska stort arrangemang där representanter från de flesta av Sveriges fotoklubbar deltar och man korar vinnare i de olika tävlingsklasserna.

Projektet har nu tagit sin början med bildandet av en projektgrupp som har tagit sig an uppgifter som att välja lokal och annat som man vill göra klart tidigt.

Det är med stor spänning vi ser fram emot detta.

/Christer 

söndag 30 oktober 2016

Foto på hög nivå

Under en tid när hotet mot Sverige tidvis var ganska stort, spelade våra spaningsflygplan en stor roll i det svenska försvaret. Spaningsviggen i olika versioner flög omkring över Östersjön och höll ett vakande öga mot våra grannländer. Det var dels spaning med radar med SH 37 Viggen, med radarkapslar och speciellt anpassad för radarspaning över hav men som även hade en kamerakapsel på höger sida, och dels dokumentation med den radarlösa SF 37 som rotekamrat. SF 37 hade kamera i nosen där andra versioner av Viggen hade sin radar, och även kamerakapslar som gjorde att man kunde få sömlösa bilder över ett områda som sträckte sig över hela horisonten. Mer om Viggens kamerabestyckning kan man läsa om i ett inlägg vi skrev för ett par år sedan, Foto på hög nivå, SF 37 Viggen

Vissa av dessa fanns stationerade på F 13 Bråvalla Flygflottilj i Norrköping. Några flygförare gjorde en egen spaningsfilm som visar en spaningsflygning med SF 37, med start från just F 13 Bråvalla. Filmen är inspelad 1988.

Vi har tidigare berättat om en flygning som startade på F 13 Bråvalla och som slutade med att en sovjetisk pilot dog efter att ha försökt jaga iväg det svenska planet från internationellt luftrum. Den gången med en SH 37 med kamerakapsel. Läs mer om det här, Fotospaningsuppdrag med dödlig utgång



lördag 29 oktober 2016

Min nya vän QNAP

När man fotograferar mycket som vi gör så stöter man ganska snart på problemet med lagring. Vi har under några år använt en NAS med 2st 2TB-diskar i RAID1. Det innebär totalt 2TB lagringsutrymme och alla data finns hela tiden på båda diskarna, som backup om någon skulle gå sönder. På senare tid har den börjat varna att den är full och det var dags att titta på någon ny lösning.

Till slut föll valet på en QNAP TS-453A, med plats för fyra hårddiskar. I nuläget är den bestyckad med 2st 5TB diskar som också körs i RAID1. Det finns alltså plats för ytterligare ett par hårddiskar och tanken är att låta det gå en tid och sedan köpa de största diskar som finns då till rimligt pris och utöka enheten ytterligare.

Installationen av hårddiskarna gick jättelätt. Allting man behövde följde med och det var lätt att montera diskarna på slädarna som sedan skulle sättas i enheten. När man körde igång startade en installation och det var sedan bara att surfa in på den angivna IP-adressen och börja konfigurera.

Förutom funktioner som filserver fungerar en QNAP också som din egna molnlösning och man kan köra en hel del funktioner som FTP och mediaserver i den. Detta är funktioner som också är vanliga i andra liknande NAS-enheter.

När jag valde diskar till denna nya lösning så gick jag på Seagates speciella NAS-diskar. Det var en genomgång jag såg i ett YouTube-klipp som övertygade mig om att det kunde vara värt de extra kronorna att få hårddiskar som är gjorda för att gå 24/7, i motsats till vanliga hårddiskar som är specade för att gå 8 arbetstimmar om dagen, 5 dagar i veckan.

Nu återstår bara det mödosamma arbetet att kopiera in all data från den gamla NAS:en och från våra datorer. Ordning och reda ska det bli!

Lösningen med ytterligare en NAS som är placerad många mil från kontoret kommer vi att behålla.

/Christer


fredag 28 oktober 2016

Saknar draget och däckröken

Efter en intensiv sommar med massor av fotografering av racing, drifting och mycket annat är det inte utan att man saknar draget från trimmade motorer och däckröken från driftingbilarna. Det kommer igen, såklart, men först ska vi ha en lång och kall vinter.

Stefan Henriksson, Bräcke, tävlandes för SHRA Sundsvall
under ett onsdagsbus på Mittsverigebanan

torsdag 27 oktober 2016

Gotland Grand National på väg ner i leran som gjort tävlingen känd

Bolaget som står bakom världens största endurotävling, Gotland Grand National, skickar inför årets tävling ut ett kontrakt till de fotografer som erbjuds pressackreditering, där bolaget kräver upphovsrätten till alla bilder. Bilderna har bolaget rätt att använda i alla typer av reklam utan ersättning till fotografen. En byline utlovas dock.

Från Journalistförbundet är man mycket kritisk och juristen Olle Wilöf skräder inte orden när han kommenterar kontraktet i tidningen Journalisten.

Kontraktet innehåller också en del där användandet av GGN:s logotyp regleras, vilket man däremot får anse vara förståeligt.

Conny Bohlin, VD för arrangörsbolaget, hävdar till tidningen Journalisten att kontraktet inte är för fotografer på "riktiga tidningar", utan hobbyfotografer som publicerar bilder på sina hemsidor och i vissa fall även säljer bilder billigt.

Fortsättning lär följa.

onsdag 26 oktober 2016

Intressant dokumentär om militärflygets utveckling

I en amerikansk dokumentär berättas om det militära flygets utveckling, med fokus på första världskriget. I en del av protgrammet berättas om hur den nya tidens krig, med skyttegravar och befästa kulsprutefästen på slagfältet, ställde högre krav på noggrannare underrättelser än vad den gamla tidens krig gjorde.

Ett sätt att lösa behovet av exakta underrättelser var att skicka upp en kamera i luften i ett flygplan. Den militära flygspaningen föddes och flygfotoutrustning började utvecklas på allvar.

Programmet går att se på Viasats gratiswebbtv, viafree

Första världskrigets flygvapen

Går även att se på YouTube


/Christer


tisdag 25 oktober 2016

Fler bilder från Lastbilsträffen i Ramsele

Fler bilder från Lastbilsträffen i Ramsele som anordnades 16-17 september













måndag 24 oktober 2016

Fotografen Paul Hansen skottskadad

Den världsberömde svenske pressfotografen Paul Hansen befinner sig nu i Mosul i Irak, för att rapportera från striderna om det viktiga IS-fästet. Tillsammans med reportern Erik Ohlsson befann han sig ca tre mil utanför staden tillsammans med några andra journalister, när ett attentat inträffade. Paul Hansen träffades av ett skott i hjälmen och ett skott i den skyddsväst han bar. Skottet som tog i skyddsvästen trängde igenom och gav en lindrig skada högt upp på ryggen.

Efter beskjutningen skjutsades Paul Hansen till ett logistikcenter där även Erik Ohlsson befann sig, och vidare till sjukhus där han senare opererades.

Läs mer om händelsen hos Paul Hansens uppdragsgivare Dagens Nyheter,

DN:s fotograf skottskadad utanför Mosul

”Jag vill tacka skyddsutrustningen”

/Christer

söndag 23 oktober 2016

Söndagstips: Gå en workshop

Jag gick för några veckor sedan en workshop med Joakim Karlsson Workshops. Att gå en workshop är ett trevligt sätt att utveckla sitt fotograferande på många sätt. Dels så innehåller workshops i allmänhet en utbildningsdel eller förevisninsdel, men sedan så får man ju också möjlighet att träna på det man lärt sig. På vår workshop hade vi dessutom en mycket duktig modell som vi fick möjlighet att turas om att fotografera, så man hade också med sig en del del riktigt bra bilder hem.

En annan sak som jag tycker om med den här typen av träffar är att man som nörd får träffa andra nördar. Det är väldigt inspirerande att vara en del i en grupp som har exakt samma intresse som man har själv.

Så, ta chansen, boka en workshop och vidareutvecklas!

/Christer

Bild från workshopen. Modell: Ekaterina Enoakaeva
Foto: Christer Hägglund

lördag 22 oktober 2016

Bilder från Drifting SM på Sundsvall Raceway

Helgen 16-18:e september var det tävlingar i RM och SM i drifting. RM betyder riksmästerskap och gäller för klassen Modified. I Pro-klassen var statusen SM.

Fredagen innehöll träning och på lördagen kördes den tredje SM-deltävlingen. På söndagen kördes finalen i SM och RM där man hade dubbelt så många poäng att tävla om mot en vanlig tävling.

Vi bjöds på en hel den fin åkning och spännande fighter innan det till slut hade utsetts vinnare i de båda klasserna.

Vill du veta mer om drifting, vad sporten går ut på och hur den uppstod? Titta gärna in och läs på Wikipedias sida om drifting









fredag 21 oktober 2016

Nu är det avgjort: Kameradrönare kräver tillstånd

Högsta förvaltningsdomstolens dom har nu kommit i frågan om en kamera på en drönare ska anses vara en övervakingskamera med tillståndsplikt eller ej. Den prejudicerande domen lyder att sådana kameror faller under regelverket för övervakningskameror och innebär att den kräver tillstånd om den riktas mot områden dit allmänheten har tillträde.

Frågan om kameran kan anses vara fast monterad eller ej har varit central i den här frågan. Högsta förvaltningsdomstolens åsikt i den frågan är att kameran monteras på drönaren vid upprepade tillfällen, och därmed skall anses vara fast monterad. Kameradrönare kräver alltså tillstånd från Länsstyrelsen, något som man tidigare varit mycket restriktiva med att ge.

I en annan dom kungör också domstolen att kameror monterade innanför vindrutan på en bil eller på ett cykelstyre ej omfattas av tillståndsplikt.

Källa, Tillstånd krävs för kamera på en drönare men inte för kamera i en bil

/Christer

Hyr platser för fotografering

Söker du plats för en riktigt häftig fotografering? En plats som verkligen ger bilderna det där lilla extra? Då kan Statens Fastighetsverk vara ett tips. SFV har som uppdrag att förvalta våra statligt ägda svenska kulturarv. Det är allt ifrån våra kungliga slott till gamla nedlagda militära anläggningar. Vissa av dessa kan man hyra för att använda som miljö i film och foto.

Det här ger ju fantastiska möjligheter, och om man är amatör kan man ju gå ihop några personer och hyra tillsammans, så blir kostnader rimlig att bära. För en kostnad finns det, och den börjar med minimipriset 5.000 kr/dag.

Övriga prisexempel enligt SFV:s hemsida:
Redaktionell fotografering, samt minimipris: 5 000 kr/dag
Reklamfotografering: 10 000 - 20 000 kr/dag
Reklamfilm: 15 000 - 25 000 kr/dag
Spelfilm: 7 000 - 15 000 kr/dag
Event: 15 000 - 25 000 kr/dag

Vill du läsa mer finns det information på SFV:s hemsida.

http://www.sfv.se/sv/lokaler/locations/locations/

/Fotofyndet


Gripsholms slott
Foto: Christer Hägglund

Bild tagen på Gripsholms slott
Foto: Christer Hägglund

torsdag 20 oktober 2016

Problem med infästning av kamerarem

Ett av mina bästa köp på senare år är en kamerarem av rapid-typ. Den första som fanns hette Black Rapid och spred sig som en löpeld över världen för några år sedan. Min är en liknande men av ett annat märke. Infästningen i kameran sker med denna rem inte i remfästena på kamerahuset, utan i botten på kameran. Detta med hjälp av en skruv med en ögla som man fäster en hake på remmen i.

Smart och praktiskt på flera sätt, bland annat så kan man, om man har stora objektiv, istället fästa remmen i objektivets stativfäste och på det sättet få en bra balans i kameran oavsett tyngdpunkt.

Jag har dock gjort några observationer. Bland annat så ska man se till att ha flera ögleskruvar. Om man bär kameran i sitt teleobjektiv och så vill man sätta dit en vidvinkel så måste man skruva ur skruven ur stativfästet och in i kameran. Sedan tillbaka igen. Bättre att ha en skruv i varje stativgänga. Fler ögleskruvar finns att köpa löst och kostar inte många kronor.

En annan, och avsevärt mycket mera svårlöst problem är det med stativplatta. Om man vill bära kameran i sin rem när man går till en plats, sätta kameran på ett stativ för att sedan gå tillbaka igen, så är man ute för detta evinnerliga skruvande igen. Där har jag tittat runt lite på olika lösningar som finns, och har väl egentligen bara fastnat för en lösning. Det är Fusion Lens Plate FPG-1002 från Fusion Photo Gear. Det är en stativplatta med Arca Swiss-profil som har en utfällbar ögla att fästa sin kamerarem. Ett mycket smidigt sätt att lösa båda problemen. Det är väl egentligen bara ett problem. Varje platta kostar $75, plus frakt från USA. Och man vill ju ha minst ett par stycken, gärna tre. 2500 kr för tre stativplattor kan ju inte ses som annat än svindyrt...

Vi får se hur problemet får sin lösning.

/Fotofyndet

onsdag 19 oktober 2016

Google Kalender

En helt väsentlig del i mitt fotograferande är Google Kalender. Dels så planeras såklart bestämda aktiviteter in i kalendern, men en lika stor del spelar också spontanfotograferingarna in här. Spontant och inskrivet i kalendern kan ju låta lite motsägelsefullt, men så fort jag läser om eller hör talas om ett evenemang i närheten av hemorten, eller långt ifrån för den delen om det är riktigt intressant, så åker det in i kalendern. Sedan när dagen kommer så får man upp en påminnelse om aktiviteten, och kan då göra en bedömning om man har tid eller inte. Tidigare missades en hel del grejer pga att man helt enkelt glömde bort det när dagen kom.

Däremot kan min kalender göra så att man vid en snabb översikt får magsår, men man får lära sig att sortera bort "om-man-har-tid"-aktiviteterna. :)

/Christer


tisdag 18 oktober 2016

Fler bilder från Motor- & nostalgimuséet

Fler bilder från mitt besök på Motor- & nostalgimuséet i Grängesberg

Patina

Truck

Fordson Major

Jag är svag för gamla gjutna skyltar. Åkerman lingrävare, se
också tillverkningsnumret i skyltens nedre, bortre hörn. 

Lanthandel

Trälådor med kända och okända märken

Kärra med lådor som säkert kördes ut av någon springpojke

Margarin- och kaffelådor

måndag 17 oktober 2016

Nya objektivet en riktig hit

För några veckor sedan fick mitt velande hit och dit ett slut. Det hela gäller vilken fast 50mm jag skulle välja att köpa, sedan mitt föregående slutat fungera.

Egentligen tar det hela sin början för flera år sedan när jag köpte ett Canon EF 50mm/f1.4 USM till min sambo, som jag tyckte att hon skulle använda för att fotografera kattungar. Hon ville inte använda det och jag började använda det istället och fattade omedelbart tycke för porträttfoto med stora bländare. Efter en tid så ville sambon ändå prova att använda det och då fungerade det bättre, så jag blev av med "mitt" nya favoritobjektiv. Av en händelse sprang jag då över ett EF 50mm/f1.8 Plastic Fantastic, som fick bli substitut. 1,8:an hängde med ett tag, men till slut blev autofokusen lite hängig. Då började funderingarna om vad man skulle ersätta det med. Ett till Canon f1.4? En nyare f1.8? Eller Sigmas fantastiska ART-glugg, 50mm/f1.4 den också.

Var och en hade sina för och nackdelar. Canons 1.4:a är riktigt prisvärd nu tycker jag. Liten och lätt också. På minussidan lite tveksam skärpa vid full öppning. 1.8:an är ju fortfarande rejält plastig, men funkar. Priset är oslagbart och plasten gör att den är ännu lättare än 1.4:an. Sist hade vi Sigmas ART. Stor, tung (815 g jämfört med 159 g för 1.8:an) och inte minst rejält dyr. Alla tester pekade dock på ett oslagbart resultat i skärpa och oskärpa.

Efter mycket funderande så blev det Sigman, och efter någon månad tillsammans så trivs vi ganska bra ihop. Den ÄR tung, och inget för den som har problem med händer eller armar, men bildkvaliteten är fantastisk.

Några bilder från en studioplåtning med Sigman nedan.

/Christer






söndag 16 oktober 2016

Söndagstips: Lämna kameran hemma

Våra söndagstips brukar i allmänhet uppmuntra till att besöka olika platser där man av den ena eller andra anledningen har bra förutsättningar för fotografering. Att ha just en sådan plats kan vara väldigt bra för inspirationen, men en annan sak som kan göra underverk för den är att se andras bilder. Därför blir det idag ett slag för att att gå på muséer och gallerier för att se på andras bilder.

För oss som bor i Sundsvallsområdet har Sundsvalls Museum utställningar nästan året runt. Intedenten Petter Österlund gör ett riktigt gediget jobb med att få in utställningar med hög kvalitet.

Men kom ihåg att avsätta tid för besöket. Det duger inte att springa igenom och titta på bilderna. Analysera, diskutera, fundera på vad som är applicerbart i din egen fotografi.

Lycka till!

/Christer

lördag 15 oktober 2016

Bilder från Lastbilsträffen i Ramsele

Även detta år fanns vi på plats på Lastbilsträffen i Ramsele för att titta på snygga och välskötta lastbilar, som trots skicket används till transporter varje dag.

Förra årets träff blev omskriven i mindre smickrande ordalag, på grund av omfattande fylleri och även skadegörelse på något fordon. I år var det helt lugnt på mässområdet under dagen och det verkar även ha varit lugnt under kvällen.

Lastbilsträffen i Ramsele arrangerades för nionde gången om jag har räknat rätt, och har vuxit till att bli ett ganska stort event. Träffen har också vuxit så att den är alldeles på gränsen för vad mäss- och utställningsområdet klarar av. Vill man växa mera är det nog dags att flytta till en annan plats i Ramsele.

Mycket trevligt och många riktigt fina bilar blir betyget för Lastbilsträffen i Ramsele upplaga 2016.















fredag 14 oktober 2016

Tom Hanks fotobombar

När ett ungt par skulle ta sina bröllopsbilder i Central Park i New York hände något ganska oväntat. Tom Hanks dök upp och "fotobombade" paret, det vill säga att han klämde sig in i deras bild. Efter att ha poserat för parets fotograf tog även Hanks själv en selfie med paret.

/Fotofyndet

torsdag 13 oktober 2016

Bra podd på engelska

Eftersom Fotosidans podd inte räcker till för att stilla behovet av lyssning i fotoämnet, har jag letat upp några engelska poddar. En av dessa är Portrait Session, som handlar om allt som har med porträttfoto att göra. Exempel på ämnen är arbetsflöde vid urval och redigering av porträtt, olika ljusmodifierare och dess inverkan på ljuset och hur man återhämtar sig efter en misslyckad session med en kund.

Det märks att det är ett amerikanskt program, då man pratar mycket om senior portraits, bilder man tar under sista året i skolan, vilket är väldigt vanligt i USA och en födkrok för många fotografer.

Programmet hittar du i poddspelare som acast.

/Christer

onsdag 12 oktober 2016

Minimaraton i Sundsvall

För några veckor sedan arrangerade Sundsvalls Fotoklubb en minivariant av ett fotomaraton. Istället för 24 teman på 24 timmar mjukstartade vi med 6 teman på 3 timmar. Lite otur med planeringen gjorde att vi landade på nio deltagare, som vid starten på Kulturmagasinet drog iväg ut på stan. Efter en timme var det samling för två nya teman vid GA-Kyrkan och efter ytterligare en timme vid Folkets Park. Avslutningen skedde vid startpunkten, på Kulturmagasinet.

Tävlingens teman var Linjer, I vått och torrt, Selfie, Lugn och ro, Vissen och Lycka. Reglerna var enkla: Bilderna ska lämnas in på ett och samma minneskort, i rätt ordning. Man får ta flera bilder på samma tema om man vill, men då ska dessa raderas bort så att endast en bild återstår. Endast kamerans inställningar är tillåtna att använda, ingen efterbehandling.

Det var många finurliga tolkningar av dessa teman och många riktigt bra bilder. Efter att en tre personer stark jury bedömt bidragen korades en Henrik Muskos till vinnare, före Gert Persson och Lia Jacobi.

En rolig tävlingsform som säkert kommer att återkomma i klubbens regi.

/Christer

tisdag 11 oktober 2016

Bilder från Gränna

På vår resa till Elmia Lastbil och flygdagarna på Malmen nyligen så stannade vi till i vackra Gränna också. Vi tog en promenad och tog några bilder på hamnen, färjan till Visingsö och solnedgången över Vättern. Vackert tyckte vi!

/Christer