söndag 31 januari 2016

Fantastiska modellbilder under vatten

Fotografen Benjamin Von Wong har tagit några helt fantastiska modellbilder under vattnet, med hajar simmandes runt modellen. Anledningen är att Von Wong vill höja medvetenheten om hur viktiga hajar är för livet i havet. Ju fler hajar det finns i ett område, desto mer levande är fiskbeståndet berättar han. Genom att skapa dessa bilder och låta dem spridas över världen hoppas han öka medvetenheten om hajarnas tuffa villkor.

Se bilderna och hitta länkar till att läsa mer här:

lördag 30 januari 2016

Erkänner kamerabedrägerier

Fotosidan skriver om en kvinna från Eskilstuna-trakten som åtalas för sju fall av bedrägeri. Bedrägerierna ska ha skett bland annat via Fotosidans annonsmarknad. Dessutom har Fotosidan dokumenterat flera ytterligare försök till bedrägeri.

Tillsammans med plisen i Sörmland utreddes ett fall där en man betalat 8000 kr för en kamera som annonserats på annonsmarknaden. När man tittade på fallet så dök det upp fler liknande som det är sannolikt att samma person ligger bakom. Polisen kunde sedan koppla detta till andra liknande fall, bland annat fyra genomförda bedrägerier via auktionssidan Tradera.

En 23-årig kvinna åtalas nu för sju fall av bedrägeri, där bevisningen bland annat finns genom hennes kontoutdrag. 23-åringen erkänner samtliga fall. Tyvärr vet vi att det i sådana här fall alltid finns ett stort mörkertal. Många struntar i att anmäla och även om polisen får in anmälningar så brukar man hålla nere antalet man går till åtal på. Det är bara att hoppas att den här bedragaren stoppats för gott.

/Fotofyndet

fredag 29 januari 2016

Märklig syn på upphovsrätt

Musiker är ett underbart släkte. Under åratal nu har vi haft en debatt om upphovsrätten, och att olika fildelningstjänster är ett hot mot artisterna och deras levebröd. Häromdagen läste jag återigen om ett exempel där en fotograf fotograferat en gala med ackreditering. Han la ut en bild på en stor artist på Instagram och taggade artisten i bilden. Efter en dag får han se att bilden ligger ute på artistens eget Instagram-konto, helt utan uppgift om vem som tagit den. Där hade den över 60.000 likes.

Det här är en artist som är känd för sina starka åsikter om både det ena och det andra, och som upplevs som påläst. Men här finns det en del att läsa på om och ta till sig.

För upphovsrätt som upphovsrätt, eller?

/Christer

Artisten på bilden har inget med innehållet i
texten att göra.
Foto: Christer Hägglund

torsdag 28 januari 2016

Podd om gatufoto

En medlem på Fotosidan, Joakim K E Johansson, har startat en podcast om gatufoto. Johansson har en bakgrund som reporter på Sveriges Radio, och brinner för gatufotograferandet. I ett första skede är det tänkt att 10 avsnitt ska komma ut med två veckors mellanrum. Innehållet är blandat, intervjuer med fotografer blandas med avsnitt där Johansson själv pratar om vad han tycker är viktigt i gatufoto.

Podden kommer att finnas på iTunes och i den egna bloggen på Tumblr, http://gatufotopodden.tumblr.com/

/Fotofyndet

onsdag 27 januari 2016

Nominerade till Årets Bild 2015

Fotosidan släpper idag en lista på de fotografer som är nominerade till Årets Bild 2015. Samtliga dessa har placerat sig på plats 1-3 i någon eller några klasser, och är således vinnare. Någon vinner det mest prestigefyllda priset Årets Bild.

Årets Bild är en tävling som arrangeras av Pressfotografernas klubb, PFK.

De nominerade är, i bokstavsordning:
Christian Andersson, Apelöga
Urban Andersson, Aftonbladet
José Figueroa, Frilans
Pi Frisk, Frilans / Svenska Dagbladet
Jeppe Gustafsson, Frilans / Östgöta Correspondenten
Niclas Hammarström, Frilans / Aftonbladet
Anders Hansson, Dagens Nyheter
Paul Hansen, Dagens Nyheter
Christoffer Hjalmarsson, Frilans / Expressen
Lotta Härdelin, Dagens Nyheter
Nikolai Jakobsen, Frilans, NJ Photos
Pavel Koubek, Icon Photography
Joel Marklund, Bildbyrån
Stefan Mattsson, Aftonbladet
Jack Mikrut, Dagens Industri
Clement Morin, Frilans
Bosse Nilsson, Kristianstadsbladet
Daniel Nilsson, Frilans / Dagens Nyheter
Nils Petter Nilsson, Frilans / Expressen
Tomas Ohlsson, Frilans
Pontus Orre, Frilans / Aftonbladet
Erik Simander, Nordens Fotoskola
Åsa Sjöström, Frilans
Ludvig Thunman, Bildbyrån
Roger Turesson, Dagens Nyheter
Viktor Wallström, Frilans
Magnus Wennman, Aftonbladet
Frida Winter, Frilans
Axel Öberg, Frilans

Bra att ha: Engångshandskar

Jag skrev tidigare om saker som är bra att ha med sig i kameraväskan, förutom rena kameratillbehör. En sådan sak som jag alltid har med mig numera är engångshandskar. Engångshandskarna kan man dra på sig om man ska flytta på saker, gräva, ja nästan vad som helst, när man är ute och fotograferar utomhus. Man vill ju inte gärna smutsa ned sina händer för mycket när man sedan ska hålla i kameran, byta objektiv osv.

Jag köpte en ganska stor förpackning engångshandskar på ett teknikvaruhus, och har lagt 2-3 par i en liten plastpåse som jag har med i kameraryggsäcken. När jag förbrukat något par så fyller jag på igen.

Exempel, engångshandske i nitril

/Christer



tisdag 26 januari 2016

Spaningsflygplanet S 16

Caproni Ca.313 (S 16)
Alla S 16 (och övriga varianter av Capronin) skrotades eller blev skjutmål.
På bilden syns en fullskalemodell byggd för TV-serien "Tre kärlekar".
Står på Flygvapenmuseum.
Foto: Christer Hägglund

Caproni Ca.313

Spännvidd: 16,65 meter
Längd: 11,80 meter
Besättning: 4 man
Maxhöjd: 8 000 m
Maxfart: 432 km/tim
Motor: 2 st Isotta Fraschini Delta RC 35 I,
12-cylindrig inverterad V-motor, 750 hk
Kameror: 1 st höghöjdskamera/lod
SKa 4/150+205+400+500 mm
1 st översiktskamera/snedställd HK 6/250 alt 500 mm
1 st handkamera HK 7/135 alt 250 mm
Antal på F 11: 72 st
I tjänst på F 11: 1942–45

Det italienska flygplanet Caproni Ca.313 inköptes till Flygvapnet mitt under brinnande krig 1941. Man sökte med ljus och lykta runt världen efter flygplan att köpa, men alla länders krigsindustri var fullt upptagna med att producera materiel åt sina egna styrkor att det var mycket svårt att hitta något. Italien kunde dock sälja oss ett antal Caproni Ca.313 som egentligen var avsedda för leverans till Frankrike.

Flygplanen var från redan början behäftade med en del problem, och under hemresan till Sverige medföljde tekniker från tillverkaren för att under färden reparera flygplanen. Orsakerna till de många driftstörningarna och haverierna var bland annat slarv vid tillverkningen och felaktiga materialval. Problem var så stora att general Nils Söderberg misstänkte att det var ett medvetet sabotage, då flygplanen som Sverige köpte ursprungligen var avsedda att levereras till Frankrike. I analyser efteråt har man även kunnat se att felaktigt nyttjande från Flygvapnets sida hade stor inverkan i det stora antalet haverier. Bland annat användes ett bränsle som löste upp flottörerna i förgasarna, med motorbränder som naturlig följd.

De olika varianter som användes var B 16 (bombplan), S 16 (spaning), T 16 (torped) och Tp 16 (transport). S 16, som är varianten vi tittar på här, var en B 16 utrustad med kameror. Dessutom monterades extra bränsletankar för att öka aktionsradien. Totalt köpte Flygvapnet 40 stycken S 16, men senare kom 40st B 16 och T 16 att ombyggas för spaning.

Av totalt 84st Caproni, totalhavererade 21st under tiden i Flygvapnet. Tre sköts ned av tyska Luftwaffe och under krigsåren omkom totalt 41 besättningsmän i typen. Av resterande 60st blev två skrotade av reservdelsbrist och en utsattes för hållfasthetsprov 1945. Resterande 57st blev skjutmål på olika skjutfält och flottiljer runt om i landet. Bland annat sägs 20st ha offrats vid en bombningsförevisning med ny materiel i Perstorp i augusti 1946. Banemännen var då först jaktflyg i låganfall och därefter bombflyg med både 250 kg och 50 kg:s bomber.

Bland de uppgifter som S 16 hade inom Flygvapnet fanns spaning mot de tyska hamnarna på andra sidan Östersjön. Tyskland försvarade sig, i några fall med dödlig utgång för de svenska besättningarna.

Fotospanarens plats framtill i S 16
Foto: Christer Hägglund

Den 14 maj 1944, skjuts en svensk S 16 med av två Messerschmitt BF 109. Nedskjutningen äger rum över internationellt vatten utanför Baltikum. En besättningsman omkom och tre tillfångatogs av ett tyskt lastfartyg och skickas till Tyskland. Efter svenska diplomatiska protester återvänder besättningsmedlemmarna via Berlin till Sverige den 27 maj.

Denna nedskjutning ska vi titta lite närmare på i ett senare inlägg, hur dramatiskt och kostsamt en normal spaningsflygning kunde sluta.

Dagen efter, den 15 maj 1944, skjuts en S 16 ned av tyskt jaktflyg. Nedskjutningen skedde troligen i samma område som incidenten dagen före, då det var där flygledningen tappade kontakten med flygplanet. Tyskland förnekade inblandning, men vittnesmål från flyktingar från Baltikum bekräftade att tyskt jaktflyg var skyldiga till nedskjutningen. Besättningen återfanns aldrig.

Den 23 maj 1944 var det dags igen, då en S 16 som F 11 hade baserad på F 7 Såtenäs försvann vid en flygning över Kattegatt/Skagerack. Vraket återfanns inte förrän 1951, då danska fiskare återfann det. Vraket uppvisade då både brand- och skottskador.

/Christer Hägglund

måndag 25 januari 2016

Gnarbox

En annan intressant nyhet jag sprang över häromdagen var Gnarbox. Den är inte ens ute ännu utan är ett Kickstarter-projekt, men som ser intressant ut. Idén är att man ska kunna mellanlagra och editera film och bilder ute i fält, med bara Gnarbox och sin mobil till hjälp. Det hela går till så att man laddar ner sitt innehåll genom att stoppa minneskortet i den inbyggda kortläsaren, eller ansluter via USB. Sedan startar man appen i sin mobil och ansluter till Gnarbox som är en wifi hotspot. Sedan kan man där redigera sitt innehåll. Du kan även ladda upp innehåll till nätet via olika anslutningar, antingen genom telefonens eller genom att Gnarbox själv ansluter till ett wifi-nätverk. Det inbyggda minnet rymmer 128 GB data.

Klart intressant. Det finns några få exemplar kvar till kraftigt rabatterat pris om du går in nu på Kickstarter. Beräknad leverans är under mars månad.

/Fotofyndet

söndag 24 januari 2016

Billig husbil

Ett sätt för den som vill åka runt och fotografera runt om i Sverige och resten av Europa är att bygga en liten smidig husbil. Det finns mängder av videos om hur man bygger om populära MPV-modeller som Citroën Berlingo, Peugot Partner, Renault Kangoo, Citroën Jumpy, Peugeot Expert, etc till billiga husbilar. Oftast är dessa anpassade för en person, men i undantagsfall två.

Visst blir det spartanskt, men med lite uppfinnsingsrikedom är det ganska fantastiskt hur mycket det går att göra på ett mycket begränsat utrymme. Extra batteri, färskvattentank, gråvattentank, bord, soffa, säng och såklart massor av smart förvaring är några exempel på innehåll. Delar en video med en Peugeot Partner som på ett enkelt sätt blir en husbil för en person.

Det man ska ha i minnet är att alla varianter av modeller som visas i dessa videos inte finns i Sverige. Bland annat har alla skåpmodeller som säljs här en mellanvägg mellan lastutrymmet och förarutrymmet, som de inte verkar ha i andra europeiska länder.

Varför ska man då tränga sig in i en liten bil såhär? Ja, först och främst är den billig i inköp. Den har en överlägsen bränsleekonomi jämfört med en "riktig" husbil, den är liten och smidig och får plats på alla vanliga parkeringar, den kostar inget extra vid bro- och färjeöverfarter utan går som personbil och inte minst så väcker den väldigt lite uppmärksamhet. Speciellt gäller det om det är en skåpmodell då den ser ut som en helt vanlig hantverkarbil.


lördag 23 januari 2016

Rifo i Bollnäs

Detta år är det Bollnäs Fotoklubb som arrangerar Riksfototräffen. Riksfototräffen är årsstämma för RSF, Riksförbundet Svensk Fotografi, och samtidigt arrangeras Riksfotoutställningen, ofta kallat Rifo. Riksfotoutställningen är lite av svenska mästerskapet i amatörfoto, och det är mycket prestige i tävlingen.

Riksfototräffen arrangeras som sagt av Bollnäs Fotoklubb och infaller i år den 6-8 maj i Bollnäs i Hälsingland. Till Bollnäs är det 26,5 mil från Stockholm, 61 mil från Göteborg och 10 mil från Gävle. Går även att nå med tåg.

Ses vi där?

/Christer

fredag 22 januari 2016

Smart förvaring för utrustning

Är du en av många fotografer som har en liten studio hemma? Som bygger om ett rum till studio när du behöver den? Då vet du att det gärna blir mycket utrustning som antingen ska bäras fram och tillbaka, eller som ligger och tar plats även när studion inte används. Vi har hittat ett par olika varianter på förvaring som löser det problemet. Den ena heter WorkBox 2.0 och är i stort sett en väldigt djup garderob som genom sin smarta utformning rymmer massor av saker, och även blir en arbetsplats. Små bra funktioner som jag ser för oss fotografer är att man har ett hål för att dra in en skarvdosa i förvaringen, vilket gör att man kan ha sina batteriladdare för kamerabatterier och AA-batterier där inne. Massor av olika storlekar på förvaringslådor som gör det lämpligt för blixtar/blixthuvuden, batterier, paraplyer, etc. Man kan också flytta om hyllor så det borde gå att stuva in ett antal belysningsstativ.

Den andra varianten heter ManBox. Grundidén är densamma, men här är materialet plåt istället och det hela får ett mer garagemässigt utseende. Vilken man väljer är såklart en smaksak och bestäms mest av vilken miljö man vill att förvaringen ska passa i. För den händige är det säkert möjligt att bygga något liknande själv också, men vi tyckte i alla fall att det var en praktiskt lösning på problemet med all utrustning som måste förvaras mellan fototillfällena.




/Fotofyndet


torsdag 21 januari 2016

Capture Clip

Ibland stöter man på intressanta produktnyheter på webben. I det här fallet var det på YouTube som jag stötte på Capture Clip, ett nytt sätt att fästa kameran när man inte använder den. Anledningen till att jag inte skrev "...fästa kameran i bältet..." eller något annat är just att den går att sätta på så många olika ställen. I bältet, på axelremmen till ryggsäcken, på väskan, etc. Du skruvar bara åt klämfästet över ditt bälte eller vad det nu är, och sedan klickar du fast kameran med ett snabbfäste liknande det du har på stativet. Hur hårt kameran sitter fast kan du justera med en skruv. Om man ska ha teleoptik så finns det kraftiga fästen att köpa till som man kan sätta i bältet och få bättre ergonomi.

Praktiskt om man har flera kamerahus med olika optik och vill kunna skifta snabbt.

Googla på Peakdesign Capture Clip så hittar du mer info.

/Fotofyndet

onsdag 20 januari 2016

Bra att ha: Första hjälpen

Förutom det uppenbara, som kamera, optik, batterier, minneskort, etc, så finns det en hel del saker som är bra att ha med sig i kameraväskan. En sån sak, som jag alltid försöker ha med mig är ett första hjälpen-kit. Eftersom man har begränsat med utrymme så är ett litet format att föredra. Clas Ohlson har ett som jag fastnade för och som numera är med i min kameraryggsäck. Priset var endast 39 kr och innehåller följande:
Plåster
Sårtvätt
Sårtork
Vinylhandskar
Andningsmask
Brännskade gel

Finns i flera färger. Mått 16 x 11 x 5 cm och vikt 75 g

Jag har kompletterat med en liten sax, fler plåster, huvudvärkstabletter och allergimedicin. Andra användare rekommenderar att man även lägger i en kompress. Har man många fästingar där man bor kan en fästingplockare vara bra att ha.

Första hjälpen-kit Mini


/Christer




tisdag 19 januari 2016

F 11, spaningsflygflottiljen

F 11:s första flygplan, inlånade B 3
Junkers från F 1 i Västerås.
Foto: Christer Hägglund
Södermanlands flygflottilj, F 11, i Nyköping är den enda flygflottiljen vi haft i Sverige som varit en renodlad spaningsflottilj. F 11 bildades genom ett försvarsbeslut 1940, på förslag från ÖB Olof Thörnell. I förslaget hade Thörnell tagit upp bildandet av en spaningsflottilj, F 11, två bombflottiljer, F 12 Kalmar och F 14 Halmstad, och två jaktflottiljer, F 13 Norrköping och F 15 Söderhamn. 19 december 1940 togs riksdagsbeslutet angående F 11 och man beslutade att flottiljen skulle förläggas till krigsflygfält 11 utanför Nyköping. Den 1 juli året därpå startade verksamheten, med provisorisk inkvartering för stab och personal.

Flottiljens uppgift var att samla stategiska underrättelser till rikets ledning och försvarsstaben. Till en början var flottiljen utrustad med ett antal B 3 Junkers som lånats från F 1 Västerås. I och med att 4 fjärrspaningsdivisionen överfördes från F 3 Malmslätt började det nya spaningsflygplanet Caproni Ca.313, med svensk benämning S 16, tillföras den nya flottiljen. I april 1943 bestod flottiljen av tre spaningsdivisioner, samtliga utrustade med S 16.

Caproni Ca.313 (S 16)
Alla S 16 (och övriga varianter av Capronin) skrotades eller blev skjutmål.
På bilden syns en fullskalemodell byggd för TV-serien "Tre kärlekar".
Står på Flygvapenmuseum.
Foto: Christer Hägglund

Efter att S 16 skrotats ut i och med krigsslutet pga sina mycket speciella flygegenskaper och därmed följande olyckor, beväpnades flottiljen med Saab 18. Spaningsversionen S 18A var utrustad med kameror och kunde förses med spaningsradarkapsel.


Saab 18. Fanns i version som bombplan, B 18, och spaningsplan, S 18A.
Foto: Christer Hägglund
I försvarsbeslutet 1948 beslutades att F 2 Hägernäs skulle upphöra och F 3 Malmslätt skulle omorganiseras till en jaktflottiljs, stod F 11 ensam kvar som spaningsflottilj. I samband med detta tillfördes också F 11 50st nyinköpta Supermarine Spitfire PR Mk XIX, som inköpts från Storbritannien och som i Sverige gavs namnet S 31. I och med omorganisationen kom flottiljen att hantera alla former av flygspaning. Flottiljen utökades också med en fjärde spaningsdivision, viljet gjorde den till Flygvapnets största flottilj. Organisationen innehöll nu en operations- och en underrättelseavdelning, med underlydande underrättelseplutoner. Läs mer om en operation med en S 31 och personal från F 11 i inlägget Spaningsfotografering över Sovjet

S31 Spitfire på Flygvapenmuseum
Foto: Christer Hägglund
1954 var det åter dags för ombeväpning, S 29C Tunnans intåg gjorde att F 11 tog steget på allvar in i jetåldern. Redan fyra år senare var det dags att ombeväpna två divisioner, då man tillfördes 44st S 32 Lansen. Lansen blev huvudtyp för dessa två divisioner fram till flottiljens avveckling.

SAAB 29 Tunnan, i spaningsutförande (S29 C) på Flygvapenmuseum
Foto: Christer Hägglund
1962-63 deltog två av F 11:s S 29:or i 22 U.N. Fighter Squadron (F 22), i den FN ledda missionen i Kongo. I augusti 1965 var det dags för de två divisionerna som fortfarande flög S 29C Tunnan att ombeväpna. Nu var det den moderna S 35C Draken som gjorde sin entré. S 35C Draken tillverkades i totalt 59 exemplar och dessa fördelades på två divisioner på F11 och en division på F 21 Luleå. Som kuriosa kan nämnas att spaningsversionen av Draken var den som hade längst aktionsradie av alla drakenvarianter, med sina fälltankar.

SAAB 32 Lansen, här i attackutförande (A 32) på Flygvapenmuseum.
Foto: Christer Hägglund

1974 överförs Flygvapnets Underrättelseskola till Nyköping och verksamheten utökades därmed igen. Glädjen var dock kortvarig då det redan 1975 togs beslut om nedläggning för F 11 och F 12 Kalmar. Bakgrunden var att man ansåg att spaningsresurserna av beredskapsskäl skulle omfördelas på andra flottiljer, och att de uppgifter som de då totalt fem spaningsdivisionerna, fyra vid F 11 och en vid F 21 Luleå, skulle kunna lösas av tre divisioner. Dessutom anåg man att de flygplan som fanns vid F 11, S 32 Lansen och S 35 Draken, under 1980-talet skulle komma att ersättas med SH 37 och SF 37 Viggen. Riksdagen beslutade därför att Södermanlands flygflottilj skulle avvecklas senast halvårsskiftet 1980.

Vid avvecklingen överfördes 3:e och 5:e divisionerna till F 13 Norrköping, där dessa bildade en ny spaningsdivision. Delar av 1:a och 2:a divisionerna överfördes till F 17 Kallinge, där de uppgick i en ny spaningsdivision (4:e divisionen fanns ej som benämning då den vid de andra av Flygvapnets flottiljer utgjorde en utbildningsenhet).

Sedan 1991 finns ett förbandsmuseum på Skavsta flygplats och sedan 1995 driver Nyköpings Flyghistoriska Förening verksamheten på muséet.

Spaningsflygplanen som tjänstgjorde på F 11 var:
B 3 Junkers, 1941-1943, 1945-1946
S 14 Fieseler Fi 156 Storch, 1947-1961
S 16 Caproni Ca.313, 1941-1945
S 9C Seversky Republic EP-1A Model 106, 1945-1949
S 18A Saab 18, 1946-1959
S 31 Supermarine Spitfire PR Mk XIX, 1948-1955
S 29C Saab 29 Tunnan, 1954-1966
S 32C Saab 32 Lansen, 1958-1978
S 35E Saab 35 Draken, 1965-1979

/Christer Hägglund

måndag 18 januari 2016

Produkttips: Enbensstativ och gåstav

Om man är ute och går i naturen och bär en ryggsäck på ryggen, så är det alltid skönt att ha en eller ett par stavar till stöd. På våra fjällvandringar för några år sedan så hade alltid jag och mitt sällskap ett par stavar som vi delade på så vi hade en var. Vid övergångar över vattendrag osv kunde vi ofta använda båda två, för att sedan kasta tillbaka dem över vattendraget till den andre.

En annan sak man gärna vill ha med sig är ett enbensstativ. Stora skärpedjup i naturen ger långa slutartider och ett stativ är nästan ett måste. Och nu har vi en produkt som löser båda sakerna samtidigt. Ett enbensstativ som även fungerar som gåstav eller promenadkäpp. Hemligheten sitter i det geniala handtaget, som gör denna stav väldigt mångsidig. Längst uppe på toppen sitter en kompass, och om du gängar loss kompassen så får du en standard 1/4" stativgänga.

Nedtill saknas det inte heller finesser, där den har gummi för hårda underlag och en vass pigg för halt väglag. Bara att välja. Det finns även en tillsats för gång i snö. Tre segment som totalt ger en maxhöjd på 141 cm. Helt ihopfällt endast 70,5 cm.

Läs mer och köp din här!

Enbensstativ/walking stav


söndag 17 januari 2016

High speed sync vid porträtt utomhus

Jag har tidigare delat länkar till videos av amerikanen Jason Lanier, som jag tycker har en hel del tips som är väl värda att fundera på. I en av sina senaste videos visa Lanier hur han använder en batteridriven studioblixt med möjlighet till High speed synd, HSS. HSS används när man vill använda en blixt när kameran har en kortare slutartid än den normala blixtsynktiden (vanligen 1/200 eller 1/250).

Varför vill man då det? Jo, om man exempelvis vill ta porträttbilder utomhus i solljus och vill ha möjlighet att använda en stor bländare för att få kort skärpedjup, så hamnar man mycket snabbt på slutartider som är långt mycket kortare än 1/200.

I videon använder Lanier Adoramas blixt RoveLight RL-600.


lördag 16 januari 2016

Ny bok, om svensk flygspaning

Att spaningsflyg ligger mig varmt om hjärtat vet den som läst i bloggen ett tag. Jag har nu äntligen fått fatt i en bok som jag länge velat läsa. Den heter "Bortom horisonten", med tilläggstiteln "svensk flygspaning mot Sovjetunionen 1946-1952", skriven av Lennart Andersson och Leif Hellström. Jag har tidigare skrivit om svenska spaningsflygningar mot bland annat Murmansk-området och Baltikum, och en del av dessa uppgifter härstammar ifrån denna bok. Det ska nu därför bli riktigt intressant att få ta del av hela innehållet. Problemet har varit att boken sedan länge är slutsåld överallt, men nu hittade jag en hos ett antikvariat.

Bakgrunden till boken är att det redan på 70-talet gick rykten om att Flygvapnet skulle ha spanat mot bland annat Murmansk på 40- eller 50-talet. En debattartikel i DN 1991 ledde till att saken kom att undersökas ytterligare och dokumenteras. Då ett specifikt spaningsföretag fanns med i artikeln och även dess orsak, bestämde ÖB Bengt Gustafsson att uppgifterna skulle utredas. Piloten som genomfört flygningarna intervjuades, liksom en del andra personer som deltagit i operationerna. Uppgifterna hamnade dock i en rapport som låstes in i ÖB:s kassaskåp, för att senare hamna på juridiska avdelningen på Högkvarteret och hos Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST).

I slutet av 1990-talet lyckades piloten själv få tillstånd att avslöja det han mindes av verksamheten, och ordnade då så att hans anteckningar skulle lämnas ut postumt. Piloten gick bort i mars 2001 och anteckningarna lämnades ut. Senare kom även de topphemliga rapporterna att lämnas ut.

Till grund för uppgifterna i boken ligger arkiven hos Flygstaben, Flygförvaltningen, Försvarsstaben och Försvarets Forskningsanstallt. Dessutom visst material från Utrikesdepartementet avseende DC-3-utredningen. Bland utländska arkiv nämns National Archives i Washington och Public Record Office i London. En svensk myndighet som i vanlig ordning intar en restriktiv hållning till publicitet är Försvarets Radioanstalt, som endast i mycket begränsad omfattning tillåtit material att publiceras.

Ser fram emot spännande läsning och mina slutsatser kommer jag såklart att dela med mig av!

/Christer

S31 Spitfire, en av flygplantyperna som dessa flygningar genomfördes med.
Foto: Christer Hägglund

fredag 15 januari 2016

Bra tips om du blir av med kameran

Läste ett riktigt bra tips på Fotosidan, som handlade om vad man kunde göra för att minska risken att förlora sin kamera på resan, alternativt öka chansen att man får igen den OM den skulle komma bort. En kille tipsar då om att som första bild på varje minneskort ha en bild på ett kort med namn och adress. Det finns faktiskt ärligt folk där ute, och om du har tydliga kontaktuppgifter på kameran så finns det en god chans att vederbörande faktiskt tar kontakt med dig och erbjuder dig att få kameran tillbaka.

Detsamma gäller givetvis om du tappar ett minneskort.

Ett femstjärnigt tips tycker vi!

/Fotofyndet


torsdag 14 januari 2016

Reklamkampanj med några av tennisens största

I en video i sin YouTube-kanal nyligen visade Chase Jarvis lite från sin fotografering av en kampanj för Wilson. Wilson säljer bland annat tenniskläder och modellerna var därför stora profiler från sporten. Eller vad sägs om Serena Williams och Roger Federer för att nämna ett par.

Kul att se hur Jarvis sätter upp en sådan fotografering och hur han gör för att variera bilderna.

Se filmen själv!

/Fotofyndet


onsdag 13 januari 2016

Det mångsidiga enbensstativet

Att ett enbensstativ, eller monopod, är ett måste i varje välutrustad kameraväska det vet vi redan. Enbensstativet räddar oss ofta från skakningsoskärpa när det av olika anledningar är svårt att använda ett trebensstativ, tripod. Det kan t ex vara på platser där det är svårt att få plats med ett trebensstativ, eller där vi måste röra oss så fort att det är svårt att hänga med utan tunga och dyra stativhuvuden på trebensstativet.

En alternativ användning till enbensstativet är att sätta en blixt på det, om man har tillgång till en assistent. Till exempel vid en porträttfotografering utomhus är det ypperligt om man har en assistent som kan hjälpa till med att hålla i en blixt. Med enbensstativ och assistent så kan du höja upp blixten högt ovanför modellen och variera dig i ljussättningen. Om du använder en kamerablixt, speedlight, så följer det ofta med ett blixtstöd som gör att du kan ställa blixten på marken. Under stödet sitter det ofta en 1/4"-gänga som passar på de flesta enbensstativ. Gänga fast stödet och sätt dit blixten.

Om du istället använder studioblixtar så kan du bli tvungen att sätta fast en så kallad spigot på stativet. Det är en svarvad mutter som ser ut som änden på ett belysningsstav, som studioblixtarna i allmänhet passar på.

Så ett enbensstativ kan vara mångsidigare än man tror...


tisdag 12 januari 2016

AJSF 37 Viggen

AJSF 37 Viggen var ett svenskt stridsflygplan med fotospaning som huvuduppgift. Ursprunget fanns i SF 37, vars prototyp flög 1973. Flygplanet är i stort sett samma som AJ 37, men nospartiet är kraftigt omgjort för att kunna rymma kameror för fotografering i dagsljus och i mörker. Totalt finns sju kameror ombord. Eftersom nosen på Viggen normalt sett rymmer radarutrustning, fanns det på SF 37 ingen plats för någon sådan. Därför uppträdde den i allmänhet tillsammans med havsspaningsversionen SH 37. SH 37:an letade upp mål över havet, och SF 37:an dokumenterade dem. Över land kunde SF 37:or ibland uppträda i rote tillsammans. SF 37 levererades mellan 1977 och 1980, i ett totalt antal av 28 stycken.

För att förlänga den taktiskta livslängde på fotospaningsversionen i väntan på Gripen-programmet, så gick 13 av de totalt 28 individerna igenom ett modifieringsprogram mellan 1995 och 1997. Programmet avsåg att ge flygplanen JAS-kapacitet, eller multirollkapacitet, dvs kunna lösa flera olika uppgifter på samma uppdrag. JAS betyder Jakt, Attack, Spaning, och fotospaningsversionen kom efter modifieringen att heta AJSF 37, och hade förutom kamerautrustningen möjlighet att bära sex robotar av typerna Rb 24, Rb 24J eller Rb 74. Återigen satte det faktum att flygplanen saknade radar ramar för användningsområdet, då flygföraren var tvungen att ha visuell kontakt med målet innan denne kunde avfyra en robot.

Kamerautrustning: 
3 × SKa 24C/120
1 × SKa 24C/57
2 × SKa 31/600
1 × VKa 702

Samt i förekommande fall i MSK (mörkerspaningskapsel):
3 × SKa 34/76 (MSK V)

AJSF 37 fanns placerade vid Blekinge flygflottilj F 17 Kallinge och Norrbottens flygflottilj F 21 i Luleå. De var i tjänst fram till 2005.

Läs också om hur det kunde vara att flyga spaning under kalla kriget i Spaningsuppdrag med dödlig utgång

/Fotofyndet

Nosen på en SF 37. Teknikland, Östersund
Foto: Christer Hägglund

Kamera på en SF 37. Teknikland, Östersund
Foto: Christer Hägglund

måndag 11 januari 2016

Ikonerna försvinner

Idag fick vi beskedet att David Bowie gått bort efter en tids cancersjukdom. För ganska precis två veckor sedan gick Lemmy Kilmister, frontman i rockbandet Motörhead, bort efter att blott två dagar tidigare fått beskedet att han hade cancer i hjärnan och halsen.

Bowie, 69, och Lemmy, 70, var två ikoner, fast på helt olika sätt. Bowie gjorde en musikalisk resa och hans musik förändrades kraftigt under åren. Lemmy och hans Motörhead stod kvar vid sin hårda rock n' roll. En gemensam sak var att båda avled mycket kort efter sina födelsedagar. Lemmy, som var född på julafton, avled fyra dagar senare, och Bowie endast två dagar efter sin sista födelsedag den 8 januari.

Musikvärlden sörjer dessa två ikoner och de musikaliska hyllningarna lär bli många.

/Christer

Lemmy Kilmister
Foto: Dena Flows
Licensierad enligt Creative Commons, BY-NC-ND

Nikon D5 och D500

På CES-mässan i Las Vegas släppte Nikon i dagarna två riktiga rökare. Dels flaggskeppet D5 och dels D500. En kamera med cropsensor i samma klass som Canon EOS 7D Mk II.

Om man tittar lite snabbt på D5:an så har den det mesta som folket förväntat sig. Det som sticker ut mest är ISO-egenskaperna. Max ISO i förhöjt läge är ISO 3280000. Tre miljoner tvåhundraåttio tusen. Inte dåligt. Den har 153 AF-punkter och 4K-video. Däremot är många förvånade över att 4K-video med 30 fps har en begränsning på 3 min. Serietagningen är riktigt bra med 12 bilder per sekund.

D500 är som sagt en DX-kamera. Sensorn är ny med en upplösning på 20,9 megapixlar. Autofokusen är samma som i storebror D5, och serietagningen går i upp till 10 bilder per sekund.

Det verkar vara två riktigt potenta modeller som Nikon har släppt och som sagt så motsvarades förväntningarna som har funnits på olika forum på internet. Nu försöker alla förståsigpåare att få tillgång till några förserieexemplar för att testa, och bland annat svenska Fotosidan har lyckats.

/Fotofyndet

söndag 10 januari 2016

Ny dom mot kameradrönare

Kammarrätten har för första gången avlagt en dom gällande kameradrönare. Som ni kanske minns skickade Kammarrätten i Göteborg tillbaka ett fall till Förvaltningsrätten. Man kom inte med en egen dom utan skickade tillbaka det till Förvaltningsrätten för ny behandling där. Kammarrätten i Jönköping däremot ändrar på en tidigare dom i Förvaltningsrätten i Linköping, och anser i sin dom att det för att filma och fotografera med drönare på platser dit allmänheten har tillträde krävs ett tillstånd från Länsstyrelsen. I tillståndet kan det finnas villkor om exempelvis tid och plats där fotografering får ske.

Noterbart är att båda kammarrätterna anser att en drönare ska anses ha en varaktigt uppsatt kamera, vilket har diskuterats flitigt. Den andra stora saken har varit om man ska anse att drönarens kamera är manövrerad på plats eller inte, vilket Kammarrätten i Jönköping anser att den inte är, och att kameran därmed uppfyller samtliga förutsättningar för en övervakningskamera som kräver tillstånd enligt Kameraövervakningslagen.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft och kan komma att överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Ska vi tro att fortsättning följer?

/Fotofyndet

lördag 9 januari 2016

De förbjudna bilderna på Hitler

Att Adolf Hitler var en av de värsta diktatorerna världen skådat är välkänt för de allra flesta. Att han hade en vältrimmad propagandaapparat under ledning av propagandaministern Joseph Goebbels är också välkänt. Det som kanske däremot inte är så välkänt är att tidiga bilder på Hitler hade en helt annan stil än de senare. Han hade bland annat ofta kortbyxor och poserade med bara knän. Många av dessa bilder förstördes, men några överlevde kriget. Senare kom det att bli allt viktigare att bilderna utstrålade makt och gott ledarskap, då Tyskland skulle följa sin ledare ut i krig.

Men här kan du se en del av bilderna från de tidiga åren:

Fotografierna Hitler ville förbjuda

/Christer

fredag 8 januari 2016

Tv-inslag med fotokonstnär

Fotokonstnären och bloggaren Jonna Jinton har medverkat i två tv-inslag som nu finns att beskåda på SVT Play. Jonna är född och uppvuxen i Göteborg. Hennes familj på mammans sida fanns i Grundtjärn utanför Sollefteå, och en dag kände Jonna att hon var trött på livet i staden och flyttade ensam upp till morföräldrarnas hus i Grundtjärn. Där lever hon idag och försörjer sig som konstnär, med både foto och måleri, bloggare och ibland har hon andra ströjobb hos någon näringsidkare i trakten.

Skogen är en stor del av hennes motiv och självporträtten är många.

Se Tv-inslagen om Jonna här:

http://www.svtplay.se/video/3802005/edit/edit-sasong-1-edit-jonna-jinton-avsnitt-1

http://www.svtplay.se/video/3935265/edit/edit-sasong-1-jonna-jinton-avsnitt-2

Programmen går att se fram till 22 mars 2016.

/Fotofyndet

torsdag 7 januari 2016

Game of Thrones

Häromveckan började jag se på Game of Thrones. Sent, javisst, men sent ska syndaren vakna som det heter. Förutom en spännande intrig och ett antal, hur ska man säga, oväntade och intressanta relationer, så flödar såklart fotoinspirationen.

Det skulle vara riktigt roligt att skaffa lite rekvisita och köra en fotografering med det temat. Vi får se vad som går att ordna framöver våren.

Har du inte sett Game of Thrones och gillar spänning, men har inget emot lite blod och nakenhet, så rekommenderas serien varmt.

/Christer

På bilden ser vi Lena Headey, som spelar
drottningen Cersei Lannister.

Foto: Danny Harrison. Bilden licensierad enligt
Creative Commons, CC BY


onsdag 6 januari 2016

Trettondedag jul

Idag är det trettondedag jul. Kommer du ihåg varför vi firar trettondedag jul och varför det är en helgdag? Om inte kan du läsa det här inlägget från förra året, Trettondedag jul

/Fotofyndet


Varuprov på kommande produkt

Att få prova produkter som vi har eller kommer att ha i sortimentet är en av de stora förmånerna med att sälja produkter inom ens egen hobby. Förra veckan fick jag hem ett sådant prov som jag sedan dess har testat. Det var en hållare för kamerablixt, speedlights, för blixtstativ. Den hade dessutom ett så kallat Bowens-fäste för studiotillbehör. Bowens bajonettfattning för softboxar, reflektorer med mera är idag vanligt och jag har det själv på mina studioblixtar. Genom den här hållaren får jag tillgång till alla tillbehör som jag har skaffat till mina studioblixtar även till mina speedlights. Jättebra på många sätt, men främst för att man inte behöver skaffa flera uppsättningar tillbehör bara för att de ska passa till flera blixtar. Förutom Bowens-fästet fanns också fäste för paraply.

Ska fortsätta att testa men det första intrycket var riktigt positivt, gediget byggd och goda justeringsmöjligheter. Mina första tester var med en softbox på 50x70cm och en reflektor med raster. Ska även testa med en större softbox och snoot.

Kommer snart i en webbutik nära dig!

/Fotofyndet

tisdag 5 januari 2016

Bok: Anders Jallai - Vetenskapsmannen

Anders Jallais senaste bok, Vetenskapsmannen, handlar om fallet med en försvunnen svensk vetenskapsman utanför Grisslehamn 1986.

Handlingen i korthet: En utredare på Säpo som varit sjukskriven får av sin chef möjligheten att välja mellan ett antal olika cold cases att arbeta med, för att komma tillbaka till jobbet efter en personlig tragedi. Hon väljer fallet med den försvunne vetenskapsmannen Sven Olin, anställd vid Statens Lantbruksuniversitet, som försvann på havet utanför Grisslehamn 1986. Mannen var en van sjöman och trots detta återfanns båda hans båtar drivande i Ålands hav några dagar efter att han anmäldes försvunnen.

I sitt arbete intervjuar hon Anton Modin, som bodde i samma by som mannen och som även genom sitt dåvarande arbete på SSI kunde ha insyn i fallet, då Olin även hade uppdrag för försvaret.

Jallai fortsätter med sina romaner att kritisera de svenska underrättelse- och säkerhetstjänsterna. Mycket handlar, förutom om Säpo och de militära säkerhets- och underrättelseavdelningarna, om Stay behind-nätverk, IB03 och Arla Gryning. Om vilka krafter det är som styr över dessa grupperingar som anser sig stå över lagen för rikets säkerhet, och om någon över huvud taget har någon möjlighet att styra över dem.

Det är intressanta teorier som Jallai för fram, och man vet att delar av det han skriver bygger på dokument som han fått i sin ägo som har hemligstämpling med både enkel och dubbel ram. Däremot är det ju svårt att veta exakt vad som bygger på fakta, och jag skulle gärna vilja läsa en sammanställning av fakta i dessa fall. Då skulle såklart Jallai göra sig skyldigt till brott, Befattande med hemlig handling, vilket kan ge honom fängelse i upp till två år.

Boken är en stunds helt ok underhållning som kittlar extra när man vet att delar av den bygger på sanningen, men det känns som om Jallai tömt ut den här vägen att få ut resultatet av sin forskning. Det är dags att röja fakta nu! Betyget blir 3 spioner av 5.

Brottsbalken, 19 kap "Om brott mot Sveriges säkerhet"
7 § Den som, utan syfte att gå främmande makt tillhanda, begår gärning som avses i 5 § döms, om uppgiften rör något förhållande av hemlig natur, för obehörig befattning med hemlig uppgift till böter eller fängelse i högst två år. Lag (2014:383).

Jallais böcker: 
Spionen på FRA
Landsförrädaren
Natoagenten
Bilderbergmötet
Anton Modin: I rikets tjänst
Vetenskapsmannen

Not: I rikets tjänst utspelar sig under det tidiga 1980-talet när Anton Modin värvas till underrättelsetjänsten.

/Christer

måndag 4 januari 2016

Öppettider v1



Våra öppettider för order och support via telefon- och e-post är:

Måndag 4/1 - Öppet
Tisdag 5/1 - Öppet
Onsdag 6/1 - Stängt
Torsdag 7/1 - Stängt
Fredag 8/1 - Öppet

Under dagar med öppet har vi:
Ordersupport, telefon: normal 
Ordersupport, mail: normal (24 tim)
Teknisk support, telefon: begränsad
Teknisk support, mail: normal (24 tim)

Välkomna!
www.fotofyndet.se 


söndag 3 januari 2016

Söndagstips: F 11 museum, Nyköping

Kungliga Södermanlands Flygflottilj, F 11, i Nyköping var, som vi ska berätta om en annan gång, länge Sveriges spaningsflygflottilj. På flottiljen fanns fyra divisioner spaningsflygplan, samt utrustning och personal för att tolka bilder och annan spaningsinformation.

F 11 Museum berättar om F 11-epoken, från 1941 fram till nedläggningen 1980. Bland de utställda flygplanen finns S 29 Tunnan, S 32 Lansen, S 35 Draken, samt nospartiet till en SF 37 Viggen, som dock ej var i aktiv tjänst vid F 11.

Nosparti SF 37 Viggen, här på Teknikland, Östersund
Foto: Christer Hägglund

Nosparti SF 37 Viggen, här på Teknikland, Östersund
Foto: Christer Hägglund

Kamerautställningen är omfattande och innehåller kameror från de handhållna kamerorna med glasplåtar fram till moderna fast monterade seriekameror.

Platsen är Skavsta flygplats och öppettiderna för 2016 är tisdagar kl 09-12, söndagar kl 11-16. Under perioden 29/6 - 17/8 dessutom onsdagar kl 13-17. Med reservation för helgdagar. Gratis inträde.

Läs mer på F 11 Museum

/Christer

lördag 2 januari 2016

Att tävla i foto

Vissa människor är extremt tävlingsinriktade i sitt fotograferande. Man skickar in till många olika tävlingar på distrikts-, riks- och internationell nivå. Snacket går att man lär sig vilka typer av bilder som går hem, etc.

Det är klart att det är roligt om bilderna blir framgångsrika, likaväl som att det är roligt när de blir uppskattade på Facebook, Instagram eller andra sociala media. Men huvudsaken är ju att man blir nöjd med bilden själv, att den säger det man vill att den ska säga. Att den har rätt budskap, oavsett vad det är för budskap. Att ändra sina bilder, sitt bildspråk eller motiv utefter vad som går hem i tävlingar tror jag är både svårt och olämpligt.

Dessutom vet jag av egen erfarenhet att när en bild man känner för placerar sig bra i en tävling så ger det klart mycket mer glädje än när en snygg bild vilken som helst gör det. Så var fallet i den senaste tävlingen där jag fick bilder placerade, där en var en av flera skäl känslomässigt laddad bild och en var ett snapshot taget på en sekund på jobbet.

/Christer

fredag 1 januari 2016

Tips om ljus


Tyske Michael tipsar här om ljussättning och tillvägagångssätt för en fotografering i skogen, med lite fantasy-stil. Han visar, förutom rena inställningar, hur han gör med att först ta bilder i studio för att sedan flytta ut "on location". På så sätt kan både han och modellen förbereda sig på vilka uttryck bilderna ska innehålla, poser och mycket annat. Detta spar tid när man sedan är utomhus och därmed minskar risken för att man blir störd och inte får med sig bilderna man har tänkt sig.

Man visar också en del om hur rekvisitan valdes och kom till. Billiga klädesplagg från H&M och en hemgjord krona bland annat.