söndag 2 oktober 2016

Söndagstips: Vadstena

En stad som jag gärna stannar till i om jag har möjlighet är Vadstena. Precis vid Vätterns strand och med en historia som sträcker sig ända tillbaka till järnåldern. Vadstena firade sitt 500-årsjubileum redan år 1900 och mycket av bebyggelsen är mycket gammal. Staden har en särpräglad bebyggelse med låga hus av ålderdomlig karaktär.

Från 1346 och fram till 1550 fanns den Vadstena kloster, grundat av den Heliga Birgitta. Både munkkloster och nunnekloster fanns och för att inte inleda systrar och bröder i frestelse så var deras enda kommunikationsmöjlighet genom ett galler i ett speciellt rum. Var man tvungen att utbyta saker fanns en låda man kunde lägga sakerna i och skjuta över dem till den andra sidan. Gustav Vasa konfiskerade klostrets tillgångar och stängde det, men på 1900-talet återuppstod det.

En promenad efter stadens kullerstensgator, i parken nere vid Vätterns strand, klosterkyrkan och klosterruinen är en riktig höjdare. För den som vill stanna kvar finns också klosterhotellet.

/Christer

Klosterruinen

Gallret varigenom munkar och nunnor kommunicerade


Lådan i vilken man skickade böcker och annat som behövde
användas på båda sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar