torsdag 20 oktober 2016

Problem med infästning av kamerarem

Ett av mina bästa köp på senare år är en kamerarem av rapid-typ. Den första som fanns hette Black Rapid och spred sig som en löpeld över världen för några år sedan. Min är en liknande men av ett annat märke. Infästningen i kameran sker med denna rem inte i remfästena på kamerahuset, utan i botten på kameran. Detta med hjälp av en skruv med en ögla som man fäster en hake på remmen i.

Smart och praktiskt på flera sätt, bland annat så kan man, om man har stora objektiv, istället fästa remmen i objektivets stativfäste och på det sättet få en bra balans i kameran oavsett tyngdpunkt.

Jag har dock gjort några observationer. Bland annat så ska man se till att ha flera ögleskruvar. Om man bär kameran i sitt teleobjektiv och så vill man sätta dit en vidvinkel så måste man skruva ur skruven ur stativfästet och in i kameran. Sedan tillbaka igen. Bättre att ha en skruv i varje stativgänga. Fler ögleskruvar finns att köpa löst och kostar inte många kronor.

En annan, och avsevärt mycket mera svårlöst problem är det med stativplatta. Om man vill bära kameran i sin rem när man går till en plats, sätta kameran på ett stativ för att sedan gå tillbaka igen, så är man ute för detta evinnerliga skruvande igen. Där har jag tittat runt lite på olika lösningar som finns, och har väl egentligen bara fastnat för en lösning. Det är Fusion Lens Plate FPG-1002 från Fusion Photo Gear. Det är en stativplatta med Arca Swiss-profil som har en utfällbar ögla att fästa sin kamerarem. Ett mycket smidigt sätt att lösa båda problemen. Det är väl egentligen bara ett problem. Varje platta kostar $75, plus frakt från USA. Och man vill ju ha minst ett par stycken, gärna tre. 2500 kr för tre stativplattor kan ju inte ses som annat än svindyrt...

Vi får se hur problemet får sin lösning.

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar