söndag 11 september 2016

Söndagstips: Nidarosdomen i Trondheim

Nidarosdomen i Trondheim, eller Nidaros domkirke som den egentligen heter, är en magnifik kyrka som är Nordens näst största domkyrka. Den största är Uppsala domkyrka.

Nidarosdomen ligger på en plats där det tidigare funnits ett kapell, men efter att Olav den helige begravts på platsen började en större kyrka i sten att byggas
1070. När kung Olav helgonförklarades började många pilgrimer att färdas till kyrkan. Nidaros, nuvarande Trondheim, upphöjdes till ärkestift och styrde över ett stort område som sträckte sig över Norge, Härjedalen, Jämtland, Island, Grönland, Isle of Man, Orkneyöarna, Shetlandsöarna, Färöarna och Hebriderna. Fram till 1906 kröntes Norges konung här och även om den officella kröningsceremonin avskaffades 1908 så välsignas fortfarande nya regenter här.

Kyrkans arkitektur är gotisk, med romanska inslag. Av ursprunget från 1070 finns nästan inget kvar, utan nuvarande delar är byggda i olika tidsperioder mellan 1140 och 1320. Många motiv finns självklart, bland annat de skulturer som finns på nord- och sydväggarna, groteska fantasifigurer som ansågs skydda mot onda andar.

Till Trondheim reser man lätt med bil från exempelvis Sundsvall, där man följer E14.

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar