torsdag 29 september 2011

Artikel: Nyhet, Sony SLT-A77

Sony fortsätter presentera nyheter i snabb takt. Senaste nykomlingen är storebror i SLT-familjen, SLT-A77. Med magnesiumhus, två kontrollrattar, max 12 fps och en snabbaste slutartid på 1/8000 så är det tveklöst en kompetent kamera som riktar sig till kunniga fotografer.

En längre recension av kameran finns på DPReview Sony SLT-A77 Hands-on Preview.

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

tisdag 27 september 2011

Tips: Mer rekvisita

Som vi nämnde i ett tidigare blogginlägg blir man som fotointresserad ganska snart på det klara med att man behöver variera kläder och rekvisita vid porträttfotografering. För den som är intresserad av att ta bilder i sk budoir style (begreppet har nog ingen bra svensk motsvarighet men kan i korthet beskrivas som bilder på en påklädd kvinna med sensuella eller erotiska undertoner) tänkte vi tipsa om en webshop med exceptionellt hög servicegrad och som har ett bra utbud inom sexiga underkläder. Det finns olika typer av korsetter, nattlinnen och underkläder som passar bra till bilder i budoir-stil.





Det finns även kläder som passar till andra typer av porträtt, tex klänningar och badkläder.



I butiken finns flera förmånliga betalningsmetoder, man levererar snabbt till hela Sverige och företaget är certifierade av Certifierad e-handel.

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

söndag 25 september 2011

Nyhetsbrev september 2011

Septembers nyhetsbrev gick idag ut till våra prenumeranter. Kom ihåg att prenumerera till oktobers utgåva. Det finns alltid några nyheter och flera erbjudanden i nyhetsbrevet.

torsdag 22 september 2011

Tips: Informationssidor

Vi har, förutom webshop, denna blogg och Facebook-sida även några informationssidor. På dessa sidor informerar vi om en artikelgrupp, med lite tips om hur respektive produkt används. Välkommen in för att läsa om

Kameratillbehör
Batterigrepp
Reflexskärmar
Kamerastativ

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

tisdag 20 september 2011

Nyhet: Batterigrepp för Canon EOS 1100D

En het ny produkt har i dagarna landat på våra hyllor. Det är batterigrepp till Canon EOS 1100D som är Canons aktuella instegsmodell. Canon erbjuder själva inget batterigrepp till denna modell, men våra tillverkare såg att marknaden fanns även hos nyblivna ägare av en digital systemkamera. I och med att kameran saknar interna anslutningar för batterigrepp så ansluts greppet till kameran med en sladd (ingår). Det finns plats för 1 eller 2 batterier LP-E10, dvs samma som sitter i kameran. Vår rekommendation är att alltid använda 2 batterier i greppet, för att utnyttja fördelarna på bästa sätt. I detta batterigrepp kan man tyvärr inte använda batterier av typ AA.



Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

söndag 18 september 2011

Tema: Filter - rektangulära eller kvadratiska filter

Det finns många typer och system när det gäller rektangulära filter. Vi väljer att kalla dem för rektangulära efter som det är det de är. Andra kallar dem för kvadratiska eller square, men formen är otvivelaktiskt rektangulär. Ett stort system av denna typ av filter är Cookin där typen P är den vanligaste för vanliga systemkameror.

Hur fungerar då ett sådant filter och vad består det av? Ett set som är färdigt att montera på en kamera består av minst tre delar. Först och främst filtret, som kan vara av en mängd olika typer som vi kommer att återkomma till.

Sedan kommer filterhållaren. Denna hållare har plats för 1-3 filter och gör att man kan justera höjden på filtret i hållaren, individuellt för alla tre filtren.

För att man ska få ett system som är så flexibelt som möjligt så är del tre i setet en filterhållaradapter. Denna gör att du kan använda ditt set med filter och filterhållare på objektiv med olika filtergänga, bara genom att skaffa flera filterhållaradapters. Använder du ett objektiv med 55mm filtergänga och ett annat med 67mm filtergänga så köper du ett filter, en filterhållare, en 55mm filterhållaradapter samt en 67mm filterhållaradapter.

Filtren kan delas i två huvudgrupper, solida och tonade, eller graduerade som de också kallas. Solida filter har en färg eller ton över hela filtret, medan det tonade filtret tonar ifrån tex en färg till ofärgat. Eftersom den stora fördelen med dessa filtersystem är att man kan justera höjden i hållaren, och därmed komponera sin bild ganska fritt, så används tonade filter väldigt ofta. Om man bara är ute efter ett färgfilter med en ren, solid färg, så är runda varianter oftast mer lättarbetade.

Solida filter
Finns i både färg och grått, där gråfiltren är vanligast. Ett gråfilter ND4 eller gråfilter ND8 är bra att ha som komplement till ett tonat gråfilter, om det är så att hela bilden behöver mörkas ned för att det tonade filtret ska ge rätt effekt. Gråfilter ND, Neutral density, gör en bild mörkare helt utan att påverka färgåtergivningen. Solida färgfilter färgar en bild helt och hållet i tex blått, grönt, rött eller gult.

Tonade filter
Tonade filter, eller graduerade filter som de också kallas, finns både i grått ND och kallas då ofta GND (Graduated Neutral Density), och i färg. Man brukar även dela in i kategorierna hard edge och soft edge, eller hård övergång och mjuk övergång på svenska. Hård övergång används när det finns en tydlig gräns mellan det som man vill ge en mörkare ton och det man vill ska vara oförändrat. Ett exempel kan vara en ljus himmel över ett fält med en rak tydlig gräns. Mjuk övergång används när gränsen mellan det som ska påverkas inte är lika distinkt, tex en ljus himmel mot ett landskap med berg.

Tonat gråfilter finns med olika styrkor på det grå, där ND2 är vanligt. ND2 släpper igenom 50% av ljuset. Vill man förstärka effekten i bilden går det bra att stoppa i ett likadant filter till i hållaren och då få ND4 till klart. En fördel med den metoden är att man då kan justera filtren mot varandra i höjdled.

Tonade färgfilter finns i en mängd olika färger, tex tonat blåfilter, tonat grönfilter, tonat gulfilter, tonat orangefilter, tonat rödfilter och ett speciellt solnedgångsfilter. Vad respektive färgfilter kan användas till kan man även läsa i detta tidigare inlägg i bloggen, Nyheter färgade filter

Vårt sortiment av rektangulära filter hittar du här

En artikel om tonade gråfilter finns på engelska Wikipedia, Graduated neutral density filter

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

torsdag 15 september 2011

Artikel: Fuktavvisande, vattentät eller spoltät?

DPReview har nyligen postat en artikel om kameror som på ett eller annat sätt är skyddade mot vatten. Man tar upp olika nivåer av skydd och visar vilken IP-klass vissa kameror håller. Intressant för den som vistas mycket i krävande miljöer.

Länk till artikeln
Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

onsdag 14 september 2011

Kampanj: Rektangulära filter

Kampanj just nu på rektangulära filter, köp 3st valfria filter och få hållaren på köpet. Värde 49 kr. Kampanjen gäller till och med 21/9.

Välkomna!

Kampanj: Rektangulära filter

tisdag 13 september 2011

Tips: Rekvisita

Den som tycker om att fotografera människor inser ganska snart att den egna garderoben och förrådet av rekvisita sinar ganska snabbt. Vill man variera sina bilder så krävs det att man har lite att välja på. Vårt tips här kommer att handla om Partykungen, en webbutik i Gävle som specialiserat sig på tillbehör till fest och maskerad. Här finns mängder av peruker, färgade linser, skägg & mustascher och annan rekvisita. Partykungen erbjuder en mängd betalningssätt och snabba leveranser.




Fotofyndet

söndag 11 september 2011

Tema: Filter - Skylightfilter

Skylightfiltret är ett filter med en ganska svag effekt. Man brukar säga att filtret ger en lite rosaaktig ton som främst syns om man studerar det vita i bilden. Det används främst vid porträttbilder då det ger lite mer levande hudtoner men kan med fördel även användas vid landskapsfotografering. Det tar bort blåstick i bilden som ibland inte är önskvärda då dessa ger en väldigt kall känsla i hela bilden.

Skylightfiltrets effekt anses ofta vara så svag att man kan använda det jämt som linsskydd, i likhet med UV-filtret vi behandlat tidigare.

Vi på Fotofyndet erbjuder idag inga kamerafilter av typ skylight, men det kommer.

Nästa del i serien kommer att handla om att använda rektangulära filter, tex tonade gråfilter.


Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

torsdag 8 september 2011

Tips: Batteriladdare

En av våra storsäljande produkter är batteriladdare till olika typer av systemkamerabatterier. Söker du någon annan typ av batteriladdare, tex CETEK bilbatteriladdare, rekommenderar vi Battericentrum som har ett stort sortiment på alkaliska batterier, mobiltelefonbatterier, verktygsbatterier och batteriladdare.

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

tisdag 6 september 2011

Nyhet: Kamerahuslock och bakre objektivlock

Ytterligare en nyhet hos oss är kamerahuslock och bakre objektivlock. Dessa säljes i set och finns för Canon och för Nikon. Att använda kamerahuslock på kamerahus som inte har någon optik monterad är ett absolut måste för att förhindra att damm tränger in och lägger sig på sensorn. Detsamma gäller optik som inte används som måste skyddas, dels med linskydd men även med bakre objektivlock. Se till att alltid ha en uppsättning i reserv.

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

måndag 5 september 2011

Artikel: Nyhet, Sony SLT-A65

Sonys senaste tillskott i familjen SLT med halvt genomskinlig spegel är SLT-A65 som presenterades nyligen. A65 kan ses som en ny modell i den populära mellanklassen och ses som en viktigare nyhet än sin storebror A77 som presenterades samtidigt. SLT-A65 använder NP-FM500H-batteriet som vi har i sortimentet sedan tidigare.

En djupare analys av den nya modellen finns hos DPReview, Sony SLT-A65 Hands-on Preview
Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

söndag 4 september 2011

Tema: Filter - Stjärnfilter

Stjärnfiltret kan man lite enkelt säga är cpl-filtrets motsats. Istället för att ta bort opolariserat ljus från tex blänk i vatten lägger stjärnfiltret en stjärna i varje ljuspunkt i bilden och förstärker därmed effekten. Namnet på filtret kommer av hur många uddar det är på stjärnan, ett Star 4-filter ger således en fyruddig stjärna, Star 6 en sexuddig och så vidare. Stjärnfilter kallas ibland även cross screen filter och förutom antalet uddar på varje stjärna så varierar även antalet och tätheten mellan stjärnorna. Vanlig användning är som stämningsförstärkare i julbilder, men även som nämnts ovan för att förstärka effekten av reflexer i vatten.

Exempelbilder:
Utan stjärnfilter

Med fyruddigt stjärnfilter (Star 4)

Med sexuddigt stjärnfilter (Star 6)

Med åttauddigt stjärnfilter (Star 8)


Vårt sortiment av stjärnfilter finns här Optiktillbehör - Filter efter typ - Stjärnfilter

Nästa del i serien kommer att handla om skylightfilter.
Skrivet av:
Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

torsdag 1 september 2011

Nyhet: Färgade filter

Vi har nyligen utökat vårt sortiment på rektangulära filter (kallas ibland även kvadratiska filter, sin rektangulära form till trots). De nya filtren är tonade färgfilter i rött, blått, grönt, gult, orange och ett speciellt solnedgångsfilter i orange. Sedan tidigare har vi haft tonade gråfilter GND, gråfilter ND4 samt gråfilter ND8.

Välkommen in för att se vårt sortiment på rektangulära filter

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen