torsdag 30 april 2009

Trevlig Valborg


Vi på fotofyndet.se önskar alla kunder och besökare ett trevligt Valborgsfirande! Ta det lugnt med eldar, smällare och annat.

fredag 24 april 2009

Månadsbrev

Månadsbrevet för april kommer att handla lite om macrofotografering. Våren har kommit en bit på väg och här och där syns små blomknoppar som börjar komma upp ur jorden. Blommor är ett klassiskt motiv när man talar om macrofotografering. Nästan oavsett vilken gren av foto man är mest intresserad av, djur- och naturfoto, modellfoto, sportfoto, etc så krävs det förberedelser, planering, tur med väder, mm. Men så är inte fallet med macrofoto. När man börjar upptäcka vilka motiv som finns hemma, både utom- och inomhus, så öppnas en helt ny värld. En annan stor fördel med macrofoto är att man kan komma långt med ganska enkel utrustning. Om man har en instegssystemkamera, tex Canon EOS 450D eller Nikon D40, kan man med några enkla tillbehör komma ganska långt.

* Mellanringar
Mellanringar eller macroset, är ett set metallringar som man placerar mellan objektivet och kamerahuset. Objektivet kommer längre ut från sensorn och det fotograferade objektet blir därmed större. Setet består ofta av fem delar, en bajonett som passar i kamerahuset, en bajonett som passar på objektivet samt tre ringar i olika mått. Dessa kan sedan kombineras på olika sätt för att nå önskad förstoring. Det finns två olika typer av mellanringar, AF-kopplade och icke AF-kopplade. Ringarna vi säljer är inte AF-kopplade utan all fotografering sker helt manuellt. I dagens läge finns det mängder av begagnad fin manuell optik till salu på tex Tradera som lämpar sig ypperligt till fotografering med mellanringar.

* Reverseringsringar
Reverseringsringen är en ring som på ena sidan har en bajonett som passar i kamerahuset. På andra sidan har den en gänga som passar i objektivets filtergänga. Man vänder helt enkelt objektivet bakochfram och kan på så sätt ta bilder med rejäl förstoring. Även här blir det fråga om helt manuellt fotografering. En stor fördel med reverseringsringen är att du kan använda optik oavsett märke, så länge du har rätt gänga på reverseringsringen. Det går alltså utmärkt att använda ett ljusstarkt och bra Nikon-objektiv på din Canon-kamera.

* Macroobjektiv
Alla tillverkare har idag objektiv som mer eller mindre enbart inriktar sig till macrofotografering. Priserna är ganska höga på sådana specialobjektiv men är helt klart ett alternativ för den avancerade hobbyfotografen.

* Övriga tillbehör vid macrofoto
Vid all macrofotografering bör man använda stativ. Skärpedjupet blir ofta extremt kort och minsta rörelse kan göra så att motivet hamnar helt ur fokus. Det är därför också nödvändigt med en trådutlösare. Ljussättningen beror såklart på motivet, men går ofta att göra väldigt enkelt tex med en ficklampa.

Vi hoppas att vi har kunnat väcka lite intresse för macrofotografering.

Söker Du mer information om mellanringar, reverseringsringar eller andra tillbehör så besöker Du oss på http://www.fotofyndet.se/

Vi fortsätter att jobba mot ett komplett sortiment av fototillbehör. Saknar Du något? Hör av dig till oss.

tisdag 21 april 2009

Test med reverseringsring


En av våra nyhemkomna produkter är reverseringsringar. En sådan ring har på ena sidan en gänga som passar i objektivets filtergänga och på andra sidan en objektivfattning, i mitt fall Canon EF. Man vänder helt enkelt på objektivet och får på så sätt ett objektiv för extrema närbilder. Naturligtvis blir det till att köra helt manuellt.


Vi har gjort några enkla tester av en 58mm ring för Canon som användes tillsammans med en Canon EOS 450D med kit-objektivet EF-S 18-55 IS. Motivet var en av sönernas Blixten McQueen-bilar. Bilderna togs i fast ljus från en ljuskälla och hjälp av stativ och trådutlösare är nödvändig. Exempelbilden som visas här visar dels bilen med en tändsticksask som storleksreferens, samt närbilen som togs på reklamdekalerna som racerbilen har på sin högra framskärm. Storleken och detaljåtergivningen är otrolig och det är bara fantasin som sätter gränser för vilka nya motiv man kan hitta i hemmet.


Vi rekommenderar alla som är intresserade av makrofotografering att överväga en reverseringsring. Billig, rolig och nyttig.

måndag 20 april 2009

Batteriladdare för Nikon EN-EL4

Batteriladdaren för Nikon EN-EL4 finns nu åter i lager. Batteriet EN-EL4 är ett måste för dig med batterigrepp på D300 eller D700 för att nyttja dessa båda kompetenta kameror till max.

söndag 19 april 2009

dagensannonser.se

En annan annonssida där vi annonserar regelbundet är Dagens Annonser. Även detta är en sida där man annonserar gratis och alla annonser man lägger in visas i vänsterkolumnen vilket ger säljaren möjlighet till merförsäljning och köparen får möjlighet att på ett enkelt sätt se om säljaren har fler varor han är intresserad av.

Vi rekommenderar att Ni provar Dagens Annonser!

onsdag 15 april 2009

Var kan man hitta oss?

Vi på fotofyndet.se marknadsför oss på ett antal olika ställen och vi tänkte med jämna mellanrum skriva om dessa här i bloggen. Detta för att ni ska kunna se vilka produkter vi erbjuder på olika ställen men även för att stödja de portaler som vi annonserar på.

Sälj dina saker - Uppstickare med gratis annonsering. Kan bli bra med tiden. Erbjuder även en "butik" som liknar Blockets lösning, men här har man lite kvar att jobba på. Besök gärna sidan och prova med en annons eller två.

tisdag 14 april 2009

I dagens blogginlägg tänkte vi informera litegrann om de olika varianter av fjärrutlösare vi erbjuder, hur de fungerar och vilka användningsområden de har. Informationen är samma som gick ut till våra nyhetsbrevsprenumeranter för en tid sedan.

* Trådutlösare
Den enklaste men också en av de mest användbara formerna av fjärrutlösare är trådutlösaren. Som namnet antyder så går det en kabel mellan avtryckarenheten och kameran. På äldre analoga kameror bestod den av en vajer som på mekaniskt sätt påverkade avtryckarknappen. På nyare analoga kameror och på alla digitala är det en elkabel. Kabeln kan vara av varierande längd och avtryckarenheten har ofta någon specialfiness, tex är det vanligt att avtryckaren kan spärras i nedtrycktläge för serie- och bulbfotografering. Lämplig användning är tex vid fotografering på stativ, för att undvika skakningsoskärpa som annars lätt uppstår när man trycker på den ordinarie avtryckaren.

* Fjärrutlösare
Till många kameror i instegsklassen, tex Canons 450D mfl och Nikon D60, D80 mfl, finns även en möjlighet att använda en infraröd sändare. Mottagaren sitter då inbyggd i kameran. Sändarenheten är liten, smidig och enkel att använda. Nackdelen med IR-sändaren är att den i princip endast kan användas för att ersätta självutlösaren, då den oftast endast kan användas framför kameran. Den är därför inte lämplig för att undvika skakningsoskärpa vid fotografering på stativ. Sändaren måste ha ett fritt siktfält till kameran. Exempel på denna typ av fjärrutlösare är Canon RC-1, Nikon ML-L3 och våra varianter från Jianisi.

* Fjärrutlösare radio
En annan variant är fjärrutlösare med radioöverföring. Kameran förses här med en mottagarenhet som ansluts till kamerans trådutlösaruttag. Mottagarenheten kan fästas på kamerans blixtsko och fungerar även som en enkel trådutlösare. Sändar- och mottagarenhet har totalt 16 kanaler och kan tillsammans med kameran ställas in på en mängd olika sätt för att möjliggöra enbilds-, serie- och bulbfotografering. Räckvidden är upp till ca 100m och sändaren behöver inte ha fritt siktfält till kameran.

* Fjärrutlösare IR
Till skillnad från den infraröda sändaren som nämns ovan har denna variant en mottagarenhet. Mottagarenheten sätts i likhet med radiofjärrutlösarens mottagare i trådutlösaruttaget på kameran och kan fästas i kamerans blixtsko. IR fjärrutlösaren har en mängd tekniska finesser, bland dessa kan nämnas två olika kanaler, funktion för att ta en bild när strålen mellan sändare och mottagare bryts, eller att ta en serie bilder så länge strålen mellan sändare och mottagare är bruten. Lämplig användning till denna är tex att fotografera djur vid en åtel. Räckvidden beror på siktförhållandena och det krävs fritt siktfält mellan sändare och mottagare.

* Trådutlösare med timer
Timerutlösaren påminner mycket om den vanliga trådutlösaren. Den har samma funktioner med halvtryck för fokusering, avtryck samt spärr för serie- och bulbfotografering. Dessa funktioner finns även om timerutlösaren är batterilös. Den har dessutom avancerade inställningsmöjligheter, tex fördröjning till första bild (0-99 tim), exponeringstid (0-99 tim), intervall (0-99 tim) samt antal exponeringar (1-399, oändligt). Kabellängden är ca 85cm. Exempel på användningsområden är tex att fotografera djur, att bevaka den sällsynta blomman som alltid envisas med att blomma på natten eller varför inte dokumentera nyårsfesten med en bild var tionde minut.

torsdag 9 april 2009

Glad påsk!

Fotofyndet önskar alla kunder och andra besökare en riktigt glad påsk!


/Christer & Marie

onsdag 8 april 2009

Produktnyheter på väg in

Vi har en sändning nyheter på väg in från vår leverantör i Asien. Fokus denna gång ligger på optiktillbehör där vi bland annat har stativfäste till Canon EF 70-200/2,8 L USM som kompletterar vårt utbud av stativfästen. Vi har även en adapter som gör att äldre FD-optik går att använda på analoga och digitala EOS systemkameror. Det finns massor av väldigt fin optik med FD-fattning till rena fyndpriserna på tex Tradera, Blocket, etc, så en adapter är en god investering. Ett användningsområde för en ljusstark FD-optik är tex på våra mellanringar för macrofoto.

Vilket för oss in på nästa nyhet, reverseringsringar. En reverseringsring har objektivfattning på ena sidan och en gänga som passar på objektivets filtergänga på andra sidan. Man vänder helt enkelt objektivet bakofram och får på så sätt en optik för extrema närbilder. En fördel är då att man kan använda sin optik reverserad oavsett märke. Har man en fin Nikon-optik passar den bra även på en Canon.

Första inlägget


Det här är det första inlägget i Fotofyndets blogg. Här kommer vi att skriva om nyheter i vårt utbud, produkter som vi vill berätta något speciellt om eller om våra specialerbjudanden. Vi hoppas att både våra kunder och andra fotointresserade ska komma att uppskatta informationen.


En ny produkt på vårt program sedan ungefär en vecka är batteriladdaren för Nikon EN-EL4. Ersättningsbatteri för EN-EL4 har funnits ett tag och är ett uppskattat tillbehör för alla som har en Nikon D300 eller D700 med batterigrepp. Där krävs EN-EL4 för att komma upp i full hastighet på seriebildstagning, 8 fps.
Välkommen in!